2020. május 14., 20:03

Túljelentkezés a komáromi Csillag Óvodában és Bölcsődében

Tavaly szeptembertől a komáromi Szövetkezet utcában működik a református Csillag Óvoda és Bölcsőde, amely a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának, támogatásának köszönhetően épült meg. A véget ért idei beíratás adatai is bizonyítják: növekvő érdeklődés mutatkozik az oktatási intézmény iránt.

Médialapozó
Fotó: Óvodai archívum

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke korábban hangsúlyozta: az új intézménybe a református kicsiken kívül szeretettel várják a katolikus, evangélikus és ateista családok sarjait is, ám el kell fogadniuk a „Csillag“ által kínált irányvonalat.

Ott ugyanis a keresztyén értékrend alapján egészséges nemzettudatra próbálják nevelni a gyerekeket, ekképp is segítve magyarságunk, magyar iskoláink megmaradását. A nemrég lezajlott óvodai beíratás során a túljelentkezés örvendetes tényével szembesültek.

„Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy nagy érdeklődés övezi az óvodánkat, ám egyúttal sajnálatos is az, hogy a 63 férőhelyünk gyorsan megtelt, ezért 6 gyermeket várólistára kellett helyeznünk. Az általam idén január óta vezetett óvodai rész 3 osztállyal működik. Mivel a jelenlegi ovisaink közül ősszel 17-en mennek iskolába, egyelőre a most beíratott 23 kicsi közül csak ugyanannyian tölthetik be a megüresedő helyeket. A várólistára kerülők közül újabbakat csak akkor tudunk felvenni, ha valaki év közben másik óvodába viszi át a csemetéjét“ - mondta el a Ma7.sk-nak Kovács Adriana megbízott óvodaigazgató. Hozzátette: a kétosztályos bölcsőde külön irányítás alatt működik.

Túljelentkezés a komáromi Csillag Óvodában és Bölcsődében
Fotó:  Óvodai archívum

A fenntartó által korábban kiírt igazgatói posztra csupán egy fiatal szakember jelentkezett, s a sorsáról a presbiterek május 21-én döntenek.

„Ha a presbiterek jóváhagyják az igazgató kinevezését, akkor ő július 1-től látja majd el a feladatkörét. Az előzetes megbeszélések során elhangzott, hogy óvónőként és igazgató-helyettesként is maradhatok a „Csillagban“. Az igazgatói posztra nem pályáztam, egyébként igazgatóként is napi négy órán át foglalkozom az ovisokkal“- magyarázta interjúalanyunk. Hozzáfűzte: a 3 óvodai osztályban vele együtt 6 óvónő dolgozik, valamint 1-1 szakácsnőt és takarítónőt alkalmaznak.

Az intézmény korszerű, tágas helyiségekkel, sok játékkal és tévékészülékekkel ellátott osztálytermekkel, alvó-, ebédlő- és tornateremmel rendelkezik. Az utóbbiak egy mobilfallal vannak elválasztva egymástól, így szükség esetén könnyen egybe nyithatók. Mindegyik osztályból közvetlen ki lehet menni a játszóparkba. A 45 áras területen homokozók, mászókák, kültéri játékok találhatók. Kellemes környezetben zajlik az óvodai együttlét, és fokozatosan újabb fejlesztő játékokkal bővítik a már meglevők sorát.

Mivel a koronavírus-járvány miatt március 13-án ideiglenesen ezt az óvodát is be kellett zárni, ezért Kovács Adriana csak az addigi igazgatói tapasztalatairól számolhatott be.

„A Nyitrabányai (Handlová) utcában működött, s a „Csillag“ megnyitása után megszűnt óvodából elsősorban a környékbeli gyerekek jöttek át hozzánk. ”

Aztán egyre többen érkeztek a távolabbi városrészekből is, főleg a református vagy félig református családokból származó kicsik, de vannak katolikus ovisaink is.”

Megtanítjuk őket a helyes köszönési módra: Áldás, békesség, amire Istennek dicsőség-gel válaszolunk, továbbá minden étkezés előtt és után közös imádsággal köszönjük meg az ételt, s alvás előtt is elmondunk egy rövid imát. Heti egy alkalommal Fazekas Zsuzsanna tiszteletes asszony tart nekik 20 perces hittanórát, amely során tanulságos bibliai történeteket mond el, valamint az elhangzó gitár- és furulyajáték által még élvezetesebbé válik az együttlétünk“ - árulta el.

Túljelentkezés a komáromi Csillag Óvodában és Bölcsődében
Fotó:  Óvodai archívum

Az épület bejáratát a bibliai történetek négy jelkép értékű szereplője: a kakas, a galamb, a hal és a bárány díszíti. Odabenn a magyarságtudat elmélyítésére is nagy hangsúlyt helyeznek:

A nemzettudat formálása és a hagyományőrzés már ebben a korban is nagyon fontos. Ezt szolgálják a díszítés részét képező magyar jelképek és magyaros minták is. A nagycsoportosaink éppen felléptek volna az időközben elmaradt március 15-i városi ünnepségen. Egyre jobban bekerülünk a köztudatba“.
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.