2020. augusztus 30., 20:38

Trianoni megemlékezés a naprágyi zöldhatáron

Szabadtéri, mezsgyés istentiszteleten emlékeztek meg Trianon 100. évfordulójáról a naprágyi zöldhatáron augusztus 29-én, a Mohácsi vész gyásznapján. A rendhagyó alkalomból egy emléktáblát adtak át a szlovák-magyar határon, amely a szétszakítottságot jelző határkövek szomszédságában, ezentúl az itt élők egységére és összetartozására próbálja ráirányítani a figyelmet.

Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

Rákos Lóránt református lelkész elmondta, hogy a Naprágyi Református Egyházközség a Gömöri Református Egyházmegyével karöltve szervezte meg az ünnepséget. Mivel a koronavírus-járvány miatt június 4-én nem tudták megtartani a rendezvényt, ezért későbbi időpontra halasztották.

Méltóan próbáltunk megemlékezni Trianon századik évfordulójáról, a pandémia ugyan közbeszólt, de mivel Magyarország kormánya az egész évet a Nemzeti összetartozás évének nyilvánította, ezért választottuk a Mohácsi vész évfordulóját időpontul, bízva abban, hogy mostanra minden feltétel teljesül a megemlékezésre"

– árulta el Rákos Lóránt.

rakos_lorant_lelkesz.jpg
Rákos Lóránt, a Naprágyi Református Egyházközség lelkésze köszönti a résztvevőket
Fotó:  Virsinszky Tamás

A rendhagyó alkalomra az alig kétszázötven lakosú Naprágy község központjától egy kilométerre, a település kataszterében fekvő domboldalon került sor. A határ túloldalán, szintén nagyjából egy kilométerre található a magyarországi Gömörszőlős község, amely a trianoni döntés következtében ugyanúgy zsákfaluvá vált, mint Naprágy.

A helyszín előzetes bejárásakor láttuk, hogy a hivatalos határkő ötven méterre van jobb és bal oldalt is. Szerettük volna, ha a gyülekezet látja a két szemével, hogy a határon áll. Ezért elkészítettük az egyik határkő pontos másolatát. Ennek szelvényszáma TR 100, a belsejében pedig egy üzenet van elrejtve az utókornak, így időkapszulaként is működik"

– számolt be a naprágyi lelkész. Ezt a határkövet a későbbiekben vagy a helyi parókia, vagy a templom belterében fogják elhelyezni időtálló emlékjelként.

A szabadtéri istentiszteleten Géresi Róbert püspökhelyettes, lelkészi főjegyző hirdetett igét. Felidézte, hogy ő is határmenti régióból, Kisgéresről származik, s a Bodrogközt ugyanúgy kettészeli a mesterségesen meghúzott határ, mint Gömört.

img_0328.jpg
Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese tart igei elmélyülést
Fotó:  Virsinszky Tamás

A megemlékezés a naprágyi református templomban folytatódott, ahol Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese tartott igei elmélyülést. Az emlékünnepség résztvevőit pár mondatban Madarász József, Naprágy község polgármestere, majd Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye elöljárója és Bán Zoltán, a Gömöri Református Egyházmegye megyei gondnoka is köszöntötte. Rákos Lóránt külön erre az alkalomra írt Új Trianon című versét Martinovics János pedagógus adta elő, s bemutatták A Gömöri Református Egyházmegye 1920. évi jegyzőkönyvei című kötet, amely idén jelent meg a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház gondozásában, Buza Zsolt, egykori rozsnyói lelkész és egyháztörténész szerkesztésében.

A rendezvény a trianoni emlékjel leleplezésével és a Szózat eléneklésével, majd a Füleki István Emlékház udvarán tartott szeretetvendégséggel ért véget.

A témáról bővebben olvashat a Magyar7 hetilap következő számában.

Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.