2021. május 7., 18:34

Tragikus tűzeset a csalli parókián. Meghalt az idős lelkésznő

2021. május 6-án éjszaka tűz ütött ki a Nagykürtösi járásban fekvő Csall község evangélikus plébániáján; a házban tartózkodó lelkésznő életét vesztette.

csalli tűz
Médialapozó
Fotó: Hasičský a záchranný zbor

Az éjfél körül fellobbanó tüzet a Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) tíz tűzoltója próbálta megfékezni; munkájukat a cseri és az ipolynyéki önkéntes tűzoltók is segítették.

Hajnali egy óra körül kaptuk a bejelentést a besztercebányai központtól. Csapatunk 10-12 perc múlva már úton volt. A cseri önkéntesekkel egyszerre érkeztünk meg a helyszínre; a kékkői és a korponai tűzoltók ekkor már jelen voltak”

– tájékoztatta portálunkat az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltóság elnöke, Lukács Bernadett. Elmondása szerint a 2019-es megalakulásuk óta most először vettek részt olyan tűzeset lokalizálásában, amely halálos kimenetelű volt.

A nagy papírmennyiség miatt a tűz hamar elérte a tetőt. Mi a vizet szállítottuk folyamatosan. A professzionális tűzoltóknak is nagyon nehéz dolguk volt a füst miatt, oxigénpalackokkal jártak, s alig láttak valamit. Akár a filmekben, leszakadtak a gerendák, leestek a cserepek; Szent Flórián biztosan velünk volt”

– tette hozzá Lukács Bernadett.

Amint arról a Tűzoltó- és Mentőszolgálat beszámolt, a mintegy 30 ezer eurós anyagi kárral járó tűzeset okát továbbra is vizsgálják.

A helyiek szerint a fatüzelésű kályhából terjedhetett el a tűz, s mivel a parókiában hatalmas mennyiségű könyv és újság volt megtalálható, gyorsan szétterjedhetett az egész házban. Információink szerint 50 ezernél is több kötet lehetett felhalmozva a parókiában.

Mint megtudtuk, az evangélikus lelkésznő, aki a napokban töltötte volna be a 90. életévét, menekülni próbált, ugyanis több órás keresés után az egyik ajtó mellett találták meg; ekkor azonban már nem voltak életjelei. Úgy tudjuk, hogy a segítségére siető 30 év körüli helyi férfi keze megsérült, s égési sérüléseket is szenvedett.

Az ipolynyéki önkéntes tűzoltók reggel fél hat körül tértek vissza a tűzoltószertárba, míg a professzionális lánglovagok hétig dolgoztak a helyszínen. A nyékieket délelőtt 10 órakor újra riasztotta a csalli polgármester, mivel 5-6 méterre ismét felcsaptak a lángok. Délig lokalizálták a tüzet, de továbbra is készültségben vannak…

Gondoskodjon róla, hogy tüzelő- és fűtőberendezései rendben működjenek. Használjon szén-monoxid érzékelőt vagy egyéb füstjelző berendezést, hiszen – amint arra az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltók vezetője is felhívta a figyelmet – a legtöbb komolyabb tűzeset ezen eszközök alkalmazásával elkerülhető lehet.
csalli tűz
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék