2023. április 22., 12:58

Tradíció- és tudásátadás

A Csemadok zselízi alapszervezete az elmúlt hónapokban – több más mellett – számos gasztrokulturális programmal állt elő. Az INTERREG ReStart területi akciótervének ReBirth projektje keretén belül megvalósuló rendezvények kapcsán az egyik szervezőt, Kovács Csenger Adriennt kérdeztük.

rétessütés
közösségi rétessütés
Fotó: Csemadok Zselíz

Milyen motivációból jött létre az INTERREG ReStart területi akciótervének ReBirth projektje?

A ReBirth projekt az INTERREG határon átnyúló ReStart akcióterv részeként jött létre, amely főleg képzéseket és szabadidős tevékenységeket foglal magába az idősebb korosztályok számára, valamint a generációk közti együttműködést erősíti. A projekt eleve ezzel a céllal lett kiírva, mi ennek tudatában csatlakoztunk és veszünk részt benne. Szerettünk volna tartalmas programokat szervezni, megmozgatni a helyi idősebb, valamint fiatalabb korosztályokat. A ReBirth projektben a Csemadok zselízi alapszervezetén kívül a Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület, az Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság, valamint a Dunakanyar-Ipoly-Börzsöny Területfejlesztési Nonprofit Kft. vett és vesz részt.

Mi a projekt konkrét célja?

A ReBirth projekt célja, hogy új perspektívákat nyújtsunk a térség időseinek életében. A célterületen ugyanis meglehetősen korlátozottan léteznek rekreációs és közösségépítési lehetőségek. Ezen túl a generációk közti párbeszéd és a tudásátadás megerősítése is fontos volt a célkitűzések meghatározásakor.

Milyen konkrét eseményekben, rendezvényekben valósul meg a fiataloknak való tudásátadás?

A projekt keretén belül rendeztük meg 2022. szeptember 17-én a Generációk Találkozása nevű egész napos rendezvényünket; koncertekkel, kirakodóvásárral és gasztronómiai élményekkel vártuk a résztvevőket a zselízi stadion területén.

2022 júliusa és decembere között hét alkalommal – Zselízen, Ipolyvisken és Perőcsényben – valósult meg idősek részére az életvezetési tanácsadás (life-coaching) sorozata, de Zacher Gábor toxikológus előadását is meghallgattuk. Tavaly júliusban egy buszos kirándulást szerveztünk a Bernecebaráti– Nagybörzsöny–Ipolyszalka útvonalon.

A Tradíciók átadása nevű rendezvényeink, amelyek tavaly szeptembertől idén májusig tartanak, a következő tradíciók és szokások átadását, bemutatását foglalták, illetve foglalják magába: szüreti felvonulás és bál, karácsonyváró, farsang és majális. Ezeken a rendezvényeken állandó résztvevő volt a helyi alapiskola is. A kilenc alkalomból álló Tudásátadás nevű rendezvénysorozatunk a gasztronómiai örökségünk fontos ételeit és azok elkészítését mutatja be a fiataloknak. 2023 januárjától áprilisig Zselízen, Szalkán és Nagyölveden voltak rendezvényeink az alábbi témákban: Sacher-torta sütése, disznótor, kocsonyakészítés, biracssütés és böjti ételek készítése. Megtanultunk igazi házi rétest nyújtani, Nagyölveden pedig elsajátítottuk a habtortakészítés rejtelmeit. Legutóbb Szalkán készítettünk kemencés kuglófot, lepényt és pogácsát.

Az eddig megvalósult események közül melyiket emelnéd ki és miért?

Az összes esemény különleges volt a maga nemében. Más embert szólított meg a disznótor, mást a habtortakészítés. Személy szerint én a rétessütést emelném ki, mivel itt a barti nagymamámtól tanult réteskészítési módot mutathattam meg a zselízieknek és a környékbelieknek. Ez volt a legnépszerűbb Tudásátadás rendezvényünk, ide érkezett a legtöbb érdeklődő és tanulni vágyó. Nagyon jó volt látni, ahogy valakinek először sikerül kinyújtani a rétest… Sokféle tölteléket kipróbáltunk, volt mákos-meggyes, túrós, káposztás, diós és darás is.

Hol lesz a következő állomása a projektnek?

Már csak két eseményünk van hátra. A Tudásátadás sorozat utolsó témája a kakaspörkölt készítése lesz. Bemutatjuk, hogyan kell a kakast megkopasztani, konyhakészre elkészíteni és finomra megfőzni. A Tradíciók átadása utolsó programja a május 7-én megrendezésre kerülő majális lesz, ezzel zárul a ReBirth projektünk.

Reméljük, hogy lesz még alkalmunk részt venni hasonló projektekben. A Csemadok zselízi alapszervezete a következő hónapokban is tartalmas programokkal készül, a közösségi oldalunkon megtalálják az aktuális rendezvényeket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.