2020. január 15., 12:39

Továbbra is kérdéses az eszkárosi Fekete-kastély sorsa

Már hosszú évek óta siralmas állapotban van a Kassa-környéki járáshoz tartozó Eszkáros község klasszicista kastélya. Az épület a belügyminisztérium kezelésébe tartozik, amely azt állítja, az elhúzódó tulajdonjogi vita miatt sem invesztálni nem tud ebbe a nemzeti kulturális műemlékbe, sem eladni nem tudja azt.

A romos eszkárosi Fekete-kastély
Médialapozó
Fotó: TASR

Eszkáros (Skároš) község mintegy 20 kilométerre fekszik Kassától délkeletre. A falu közepén található, a 19. század végén épült kastély a Fekete nemesi család birtokába tartozott. Tervezője Jakab Árpád volt, aki öccsével közösen felépíttette Kassán, a Malomárok partján a Jakab-palotát. Az eszkárosi kúriát a múlt század ’90-es éveiig használták, mára már siralmas állapotba került.

Az épület egyre inkább szétesik. Néhány évvel ezelőtt beomlott a tető, azóta az állapota egyre romlik, benövi a gaz, szóval borzalmasan néz ki. Úgy vélem, amire a tulajdonjogi vita rendeződik, már csak egy rom marad belőle”

– mondta Ľubomír Vranka, a település polgármestere.

Amennyiben fel lehetne újítani, a kúria a település büszkeségévé válhatna. Jelenleg azonban a falunak nincs beleszólása abba, mi történik az épülettel. „De facto az állam és a bíróságok kezében van, amelyek már évek óta nem tudnak döntésre jutni. Nekünk igazából mindegy lenne, ki a tulajdonos, csak sikerüljön megmenteni. Viszont ennek kapcsán elég borúlátó vagyok” – tette hozzá a polgármester.

A tulajdonjogi vita 2001 óta húzódik, amikor az eredeti tulajdonosok rokona bejelentette igényét a kastélyra a Kasa-vidéki Járási Bíróságon. A bíróság 2015-ben döntést hozott volna, azonban röviddel ez előtt a felperes meghalt, közvetlen örökösei nem voltak és végrendeletet sem hagyott. A további jogi eljárást akadályozza, hogy eddig nem sikerült megtalálni az elhunyt jogutódját, ugyanis a bonyolult örökösödési eljárás máig nem zárult le.

„A belügyminisztérium jelenleg nem kezelheti ezen ingatlanát, kénytelen megvárni a bíróság végleges döntését. A bíróság az örökösök körének meghatározásán dolgozik. Amint ez megvan, döntést hoz arról, ki az ingatlan tulajdonosa” – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A kastélyt, amelyhez nagy telek is tartozik, a második világháború után elkobozta az állam. Egy ideig óvoda, majd 1991-ig speciális iskola működött benne.

Ezt követően senki nem törődött az épülettel, amelynek állapota rohamos romlásnak indult. A belügyminisztérium hangsúlyozta, a költségvetési szabályokról szóló törvény értelmében kell eljárnia, tehát nem fektethet be pénzt olyan vagyonba, amelynek nem a tulajdonosa, vagyis nem költhet a kastély karbantartására.

Az elmúlt években több érdeklődő is felbukkant, akik fontolgatták a műemléképület felújítását és hasznosítását.

A lehetőségek között felmerült, hogy nyugdíjasotthont létesítenek benne, ehhez azonban nagy összegű beruházásra lenne szükség.

A romos eszkárosi Fekete-kastély
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.