2023. november 28., 14:58

Továbbra is kamionsorok lassítják az átkelést a szlovák-ukrán határon

A lengyel fuvarozók által november 6-án kezdődött, a lengyel-ukrán határon tartott blokádjának következményeként hétfőtől csaknem 15 kilométeres sorban állnak a kamionok a szlovák-ukrán határon. A Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) és az Ungvár közötti határátkelőhelyen a kamionsor a Szobránc és az Alsóhalas (Nižná Rybnica) közötti községek között ér véget.

Kamionok
Illusztráció
Fotó: TASR

A rendőrség szerint körülbelül 15 km-es útszakaszról van szó. Nagymihálynál, a hommonnai úton, valamint a Magyarbőd előtti autópályán is sorakoznak a kamionok.

A túlforgalom miatt a rendőrség továbbra is fokozottan ellenőrzi a közúti forgalmat, hogy a személygépjárművek tovább tudjanak haladni.

Az említett szakaszokon és a környező falvakban mindkét irányból rendőrök irányítják a forgalmat, mivel csak egy sáv járható, a kamionokat pedig a lakott területekről úgy térítik el, hogy az érintett falvak lakóit ez ne zavarja.

Az Eperjesi Kerületi Rendőrség megerősítette, hogy a D1-es autópályán az Eperjes felől érkező kamionokat a D1-es autópálya haladó sávjában, a magyarbődi körforgalomtól állítják le.

Gerenda községénél a körforgalomnál a rendőrök Magyarország felé terelik a kamionokat. A Petróc (Petroviec nad Laborcom) felől érkező kamionforgalmat Nagymihály felől leállították.

A blokád miatt az Alsó-Hrabócz (Nižný Hrabovec) községnél is kezd megtelni a kamionsor, ezért a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) biztosítja a forgalmat Nagymihályon a hommonnai útnál. A kamionokat a következő, oldalsó sávba terelik át.

A kamionokat a rendőrök fokozatosan egy konvojba terelik.

A rendőrség szerint azok a kamionok élveznek előnyt, amelyek romlandó élelmiszert, gyors lejárati idejű árut, állatokat és humanitárius segélyeket szállítanak.

Ugyanakkor számukra is érvényes az a szabály, hogy fel kell mutatniuk a szállítóleveleiket.

A bevezetett intézkedéseket azért vezették be, hogy biztosítsák a közúti forgalom zavartalanságát és a személygépkocsi-forgalom biztonságát.

A rendőrség fokozott óvatosságra intette az összes gépjárművezetőt.

A lengyel fuvarozók november 6-án kezdték el az ukrán határ blokádját. Ezzel összefüggésben problémás a kamionok mozgása az ukrán határon keresztül, óránként legfeljebb egy teherjárművet engednek át.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.