Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. október 18., 16:06

További földrengések lehetnek! Egy magyar város is a „veszélyzónában” van…

Hasonló földrengésekre, mint amilyen nemrég Kelet-Szlovákiában volt, a jövőben is sor kerülhet. Kialakulhat Pernek, Jókő (Dobrá Voda), Zsolna, Komárom, a Vihorlát-hegység fókuszzónájában, vagy Közép- és Kelet-Szlovákiában. Erről Peter Moczo, a Comenius Egyetem és a Szlovák Tudományos Akadémia szeizmológusa beszélt.

Földrengés
Képünk illusztráció
Fotó: TASR

A földrengések előfordulási esélye, véleménye szerint, az idő előrehaladtával nő, mivel 1906 óta a földrengések formájában felszabaduló energiahiány növekszik. Előfordulhatnak olyan földrengések is, mint amilyenekre a múltban már volt példa.

A szeizmológusok rámutattak, Szlovákia a litoszféralemez belsejében fekszik. Éppen ezért nem tartják kizártnak a földrengést olyan helyeken, ahol eddig még nem volt.

Moczo szerint a történelmi földrengések még nincsenek alaposan megvizsgálva. Szlovákiában 804 földrengést dokumentáltak 1034 óta, de ennél valójában kétszer-háromszor is több volt, csak ezekről nem született bejegyzés. A dokumentáció a Mária Terézia idejében bevezetett reformok és az 1763-as komáromi földrengés után változott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.