magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. október 31., 12:27

További felvidéki családok is jelentkezhetnek az Agrár Vándorbölcső Programba

Már korábban is írtunk a kisközösségekben élő családokat gyermekvállalásra sarkalló, összmagyar vándorbölcső-mozgalomról, ami 2012-ben bontakozott ki. Majd ahhoz 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében a magyar agrártárca is csatlakozott oly´ módon, hogy a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családoknak legfeljebb fél évre kölcsönzi a magyar agrárközösségek együvétartozását jelképező agrár vándorbölcsőt.

További felvidéki családok is jelentkezhetnek az Agrár Vándorbölcső Programba
A vándorbölcső a népi motívumokkal díszített pólyába csomagolt egyik babával
Fotó: Ollári Adrianna albuma

„Az adományozást az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya külhoni magyar civil agrárszervezetek közreműködésével szervezi. E program keretében valamennyi határon túli, magyarlakta régióba eljuttattak egy vagy több fából faragott, ringatható bölcsőt. A magyar agrárközösségek jelképes összekovácsolásán kívül e program célja az is, hogy családalapításra ösztönözze az ifjú házasokat“ – tájékoztatta portálunkat Ollári Adrianna, a Komáromi járás falugazdásza.   

További felvidéki családok is jelentkezhetnek az Agrár Vándorbölcső Programba
Ollári Adrianna falugazdász és páran a programhoz csatlakozók közül
Fotó:  Ollári Adrianna albuma

Azt is elmondta, hogy a Felvidéken jelenleg három bölcső „vándorol“, amelyeket az adományozóktól korábban a Szlovákiai Agrárkamara vett át.

„Azóta is a falugazdászok segítségével gondoskodunk arról, hogy azokban mindig ringatózzanak kisgyermekek. Örömünkre szolgál, hogy a felvidéki agrár családok szívesen fogadják a bölcsőt , aminek az idén is folyamatosan volt lakója.

A bölcsők a déli járások több községében, például Gútán, Ímelyen, Bakóházán, Ebeden és Jánokon is ringatták a babákat. Azok a program során eddig 14 családhoz kerültek, s egy-egy helyen legfeljebb fél évig maradhatnak, aztán újabb és újabb családokat boldogítanak“

– fejtette ki a továbbiakban.

Többedmagával együtt reméli, hogy a programhoz csatlakozó családok száma évről-évre emelkedni fog.

„Ugyanis az érintettek közül egyre többen tudatosítják: az agrár vándorbölcső annak a jelképe is, hogy a gyermeket vállaló család mellett ott áll egy közösség, amely szeretettel és bizalommal támogatja a magyar újszülötteket és családjaikat. Ráadásul e szívmelengető kezdeményezés kapcsán újabb barátságok és gyümölcsöző kapcsolatok is kialakulhatnak“ – mutatott rá a program hozadékára.

További felvidéki családok is jelentkezhetnek az Agrár Vándorbölcső Programba
A bölcső a Podobný családtól a Bagin családhoz vándorolt tovább
Fotó:  Ollári Adrianna albuma

Azt is megtudtuk: bónuszként e bölcsőhöz jár egy népi motívumokkal díszített, a csöppségek neme szerint kék vagy piros pólya is, melyeket Szarka Zsuzsa, felvidéki divattervező (Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes egyik alapító tagja felesége) tervei alapján készíttetett el az agrárminisztérium.

„A továbbiakban is olyan családok jelentkezését várjuk, akik éppen a babavárás időszakában vannak, és részesei szeretnének lenni e mozgalomnak! Bővebb tájékoztatást a falugazdász-hálózatunknál, az alábbi weboldalon nyújtunk: www.aksds.sk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.