2021. március 31., 07:25

Tovább bővül a zselízi Alapiskola épülete

A zselízi képviselő-testület még 2019. augusztus 28-i ülésén hagyta jóvá annak az új, egymillió euró értékű hitelnek a felvételét, amelyet a város – a testület jóváhagyásával – rendes és tőkealapú kiadásokra is használhatott, illetve használhat (a rendes kiadásokat az év közben, a tőkealapú költségeket pedig tíz éves határidőn belül, akár rendszertelenül is).

Médialapozó
Fotó: www.alapiskolazseliz.edupage.org

Az új hitelből fedezett beruházások listáján nemcsak az alapiskola udvarának 50 ezer euróból történő felújítása szerepelt, hanem 120 ezer euró értékben egy épületrész hozzáépítése is az oktatási intézmény udvar felőli részéhez.

Ebből a pénzből bővítették ki a tornatermet is, így a tanulók új öltözőket, mellékhelyiségeket és zuhanyzókat kapnak, de az új kabinetbe költöző tornatanárok egy szintén újonnan létrehozandó szertár helyiségét is igénybe vehetik. Ezeknek a munkálatoknak a költségeit pályázatokból biztosan nem sikerült volna fedezni.

A zselízi Alapiskola 1500 négyzetméteres tetőszerkezetének 2019 második felében történő felújítása szintén az oktatási intézmény fenntartójának köszönhetően történt meg. A hosszú évek óta rendkívül rossz, balesetveszélyes állapotban levő tetőzet renoválására a város 342 ezer eurót fordított a saját költségvetéséből.

Az új épületrész kialakításán túl a munkálatok részét képezi szaktantermeink felújítása is, ami egy uniós pályázatnak köszönhetően mintegy 42 ezer euró értékben valósul meg. A természettudományi szaktanteremben hamarosan megtörténik a PVC-padló lerakása, s a megrendelt laboratóriumi asztalok megérkezését is várjuk. Zajlik továbbá a pincében található műhelyünk felújítása, ahogy az új informatikai szaktanterem kialakítása is folyamatban van”

– fogalmazta meg az iskola igazgatónője, Máté Anikó, aki arról is beszámolt, hogy a csempék lerakása egy-egy kivételtől eltekintve minden helyiségben megtörtént, s a tornaterem összes ablakát is újra cserélték. Mint elmondta, az egykori étkező immár lebontott épülete helyén játszótéri elemekkel ellátott parkosított zöldövezetet szeretnének létrehozni, hogy így is nőjön a tanulók kültéri mozgástere.

Amint azt Nyitra megye alelnöke, a Garam menti kisváros önkormányzati képviselőjeként is tevékenykedő Csenger Tibor korábban kifejtette, valóban nagy szükség volt erre a beruházásra.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb felújítása zajlik, de a folytatás is elengedhetetlen, ezért még sok teendő vár ránk. A cél, hogy az egész iskolakomplexum megfeleljen a 21. század kihívásainak. A város- és az iskolavezetés, valamint a szülők és a lakosok nélkül ez nem menne”

– fogalmazta meg a Zselízen élő politikus.

Az 1933-ban megnyílt Zselízi Magyar Királyi Állami Polgári Fiú- és Leányiskolának sokáig nem volt saját épülete, az igazgatóság az osztályokat magánházakban helyezte el. 1942-ben – a háborús nehézségek ellenére – elkezdődött az építkezés, aminek eredményeként 1944 szeptemberében már a szép, új, boltíves bejáratú iskolaépületben (az alapiskola mai épületében) kezdődött meg a tanítás. A hat tantermes új épületszárnyat, amely északról csatlakozott a főépülethez, 1960. november 6-án adták át. Az 1967/68-as tanévben elkezdődött az iskola épületének korszerűsítése (központifűtés-szerelés, parkettázás).
zselízi Alapiskola
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék