2021. július 11., 14:15

Törzsszövetség a Kürtök között

Erdőkürt, Hejőkürt, Tiszakürt, Hidaskürt, Csallóközkürt adtak egymásnak találkozót az Érsekújvári járásbeli „sima” Kürtön, ahogy ők nevezik. Egy hatéves együttműködési szerződés kibővítésére is sor került.

Kürtök
Fotó: Bokor Klára
Kürti polgármesterek az aláírt együttműködési szerződésekkel
A Kürt nem egy ritka falunév. Az egyik honfoglaló magyar törzs nevéből származik. Meglepő, hogy a törzs tagjai eleinte a mai Baranya megye területén telepedtek le, s csak később szóródtak szét. Nyilván így kerültek a Felvidékre is.

A Kürtök együttműködése 1994-től datálódik. A magyarországi és felvidéki települések barátságban, jó és rosszabb időszakokban is kitartottak, ezért is tekinthetnek vissza immár 27 éves múltra.

kürtök
Fotó:  Bokor Klára

A legutóbbi együttműködési dokumentumokat 2015. július 3-án írták alá. Most kibővítették azzal, hogy az Európai Unió által finanszírozott projektekben a kölcsönös részvétel lehetőségét megvitatják, tájékoztatják egymást olyan programokról, amelyek még inkább előmozdítják a határon átnyúló együttműködést és felváltva szervezik meg a találkozókat. Ezen felül a tovább folytatják a Vándorserlegek Kupája futballmérkőzések szervezését.

kürtök
Fotó:  Bokor Klára

Kubík Jóska bácsi, Csallóközkürt volt polgármestere sokat tett azért, hogy a Kürtök közti kapcsolat virágozzék. Ezen a találkozón felajánlotta, megírja egy könyvben az együttműködések történetét, amit a jelenlévők nagy örömmel vettek tudomásul.

A Kürtök találkozója a falunap részeként valósult meg. Az együttműködési szerződések aláírását Sáfár József A kürti távirdások története könyvének bemutatása követte, majd Melecski Lali mutatta be Danczi Lajos plébános Cigléd kegyhely könyvének második kiadását, Csonka Friderika pedig Egy kihalóban lévő mesterség Kürtön munkáját tárta a nagyérdemű elé. A Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete is sokakat vonzó előadással készült és természetesen az elmaradhatatlan pálinkakóstolóval.

A faluház előtti parkban az este kultúrműsorral és vidám zenével folytatódott.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.