Tört fehér színű lesz a megújuló borsi kastély

Zsebik Ildikó 2019. július 20., 16:19

 A Tokaj-vidéki régióhoz tartozó, 1200 lakosú település fő nevezetessége az a Rákóczi-kastély, amelyet a XVI. században Lórántffy Zsuzsanna és Rákóczi György építtetett pompás reneszánsz épületté. A felvidéki reneszánsz egyik legszebb alkotása a laikus közönség számára sem érdekleten, hiszen 1676 márciusában itt született II. Rákóczi Ferenc.             

Fotó: Zsebik Ildikó

1945 után az épületet államosították, működött benne iskola, munkásszálló, raktár, az álaga pedig folyamatosan romlott. Bár többször nekikezdtek felújitásának, az,  anyagiak hiányában, minduntalan félbemaradt. A kastély története csak 2013-ban vett szerencsés fordulatot, amikor  Áder János és Ivan Gašparovič találkozóján az elnökök úgy döntöttek,: a két ország együttműködik az épület felújításában. A Miniszterelnökség felkérésére a Teleki László Alapítvány és Borsi önkormányzata létrehozta a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet, hogy ezen keresztül bonyolítsa le a várkastély felújítási programját.

Fotó: Zsebik Ildikó

Az első ütemben minden szükséges szerkezeti megerősítést, pótlást, cserét elvégeztek, újjáépítették és  cserépfedéssel látták el az  épületegyüttes tetőszerkezetét, megújították a padlókat és a nyílászárókat. Megkezdték a restaurátori munkákat is, például a nyílások kőkereteinek tisztítását, kiegészítését, pótlását. A homlokzatok és a belső terek a második ütemben nyerik el végső formájukat, a kastély átadása pedig 2020 első felében várható.

Mára túl vannak  a rekonstrukciós munkálatok felén,  a B épületben befejeződött a központi fűtés szerelése, a főépületben elkészült a liftakna.  Az épület külső homlokzatán megkezdődött az új vakolat felhordása.  A restaurátorok javaslatára  az újjávarázsolt Rákóczi-kastély vakolata tört fehér színű lesz. A főépület második szintjén visszabontották a padlózatot.

Fotó: Zsebik Ildikó

A kőkeretek kialakításáról is döntés született. Mivel a meglévő fa ajtószárnyakat lehetőség szerint fel kell használni, így azok méreteit figyelembe kell venni a kő anyagú ajtókeretek gyártásánál.

Képgalériánk:
Fotó: Zsebik Ildikó

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS