2020. szeptember 4., 17:29

Töltények a postaládában

A Szinnai járás Telepóc nevű községében lakik a 70 esztendős Vasiľ Mikuláško, aki már több alkalommal talált lőszert családi házának postaládájában.

 

Médialapozó

Az „ajándékot“ valószínűleg figyelmeztetésnek szánták cserében a helyi erdőgazdálkodással kapcsolatos bírálatáért, amelyről a rendőrséget, az illetékes állami hatóságokat és a médiát is tájékoztatta. Meggyőződése, hogy így akarják őt megfélemlíteni és elhallgattatni. A rendőrség az ügyben eljárást indított.

Az első két töltényt még tavaly találta a postaládában,

elmondása szerint ennek még nem tulajdonított különösebb jelentőséget. Csakhogy néhány héttel később egy újabb töltényt is felfedezett. Ekkor ismét hibázott, hiszen a postai küldeményekkel együtt kiemelte azt a ládából, s ezzel a töltényen lettek az ujjlenyomatai, ezért nem fordult azonnal a rendőrséghez.

Az eset azonban másfél hónappal később megismétlődött, ezúttal két tölténnyel.

A szakértő megállapítása szerint az első még az első világháború idejéből származott, a következő kettő 7,65-ös kaliberű fegyverből, a negyedik vadászpuskából, míg az utolsó egy 58-as típusú géppisztolyból. Mikuláško ezt a tényt a félelemkeltés fokozásaként értelmezi. Másfajta  megfélemlítéssel és fenyegetéssel is találkozott már. Háza udvarán tönkretették az autóját, eltávolították a kutyáját, halállal fenyegették. Meggyőződése: mindez kizárólag a helyi erdőgazdálkodással kapcsolatos véleményével függhet össze.

Nem vádolok senkit, de gyanúsítottam van, állítja. Azt is elárulta, hogy a töltényeket megmutatta egy homonnai nyomozónak, de az nem foglalkozott az üggyel. Később viszont őt jelentették fel azzal, hogy otthon illegálisan lőszereket tart. Tiltott fegyvertartás címén a  rendőrség most tanúként hallgatja ki.

Nem értem, miért nem idéztek be, amikor tudták, hogy lőszerek kerültek a birtokomba. Ehelyett úgy jöttek értem, mint egy utolsó bűnözőért.

A bűnügyi rendőrségen hallgattak ki. Én  nem csinálok semmi mást, mint rámutatok a tisztességtelenségre. Minden érintett hatóság tisztában van ezzel" - hangsúlyozza.

Az Eperjesi Kerületi Rendőrség szóvivője, Jana Ligdayová azt erősítette meg, hogy az üggyel kapcsolatosan a homonnai nyomozó augusztus 27-én vádemelést indított tiltott fegyverkezés és fegyverkereskedelem bűntette miatt. Az ügyben folyik a vizsgálat.

Féltem az egészségemet, mondja Mikuláško. Ha valaki képes volt töltényeket tenni a postaládámba, tönkretenni az autómat és halállal fenyegetni, az nem vicc. A feleségem 10 hónappal ezelőtt már a lányunkhoz költözött, mert félti az életét. Ettől függetlenül nem sajnálom, hogy szót emeltem az erdőgazdálkodás terén zajló visszásságok ellen. Tovább fogok harcolni, mert azt akarom, hogy kiderüljön az igazság - mondja.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.