HIRDETÉS

Többen megfagytak a rendkívüli hidegben

hirek.sk 2017. január 09., 16:08
POZSONY. Eddig négy emberéletet követelt Szlovákiában a sarkvidéki tél, amely múlt szerdától egész Európát próbára teszi.

A rendőrség továbbra is próbálja megállapítani annak a férfinak a személyazonoságát, akinek a holttestét vasárnap a pozsonyi Bajkalská utcában találták meg, ugyanis nem voltak nála a személyi iratai. Még pénteken este rokona hívta ki a mentőkocsit egy mozdulatlan 64 éves látkapusztai (Látky) nyugdíjashoz. Egy további áldozatot pedig pénteken a nyitrai stadion melletti Chrenová lakótelepen találtak meg.

„Egy hajléktalan emberről volt szó, aki a fagy következtében, külső beavatkozás nélkül halt meg. A férfi személyazonossága egyelőre ismeretlen“ – mondta el a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője, Božena Bruchterová. Péntekre virradó éjjel pedig a Námesztói (Námestovo) járásban levő Babin (Babín) községben a helyi lakosok próbáltak életre kelteni egy megfagyott 54 éves nőt, aki egy rövidebb úton akart hazatérni. Nem sikerült megmenteni az életét.

A hidegben veszélyes az alkoholfogyasztás

A mentőknek a fagyok miatt pénteken reggeltől vasárnap estig rászoruló 17 embernek kellett segíteniük, többen alkohol hatása alatt álltak. Mindnyájan felnőttek voltak – mondta Boris Chmel, az egészségügyi mentőszolgálat (OSZZS) műveleti központjának a  szóvivője. Mivel ilyen zimankóban nagyon kockázatos dolog szeszesitalt fogyasztani, ezért azt a szakemberek nem ajánlják.

A zord időjárás során Pozsonyban a hajléktalanok számára a Vagus polgári társulás 0949 655 555-s SOS-telefonszáma is működik. Azt mindazok felhívhatják, akik a fővárosban utcán fekvő-alvó vagy további rászoruló embertársukra bukkannak. A Vagus társulás projektigazgatója, Sergej Kára elmondta: az utóbbi három nap alatt több mint 100-an vették igénybe e segélyvonalukat.

A társulás január 6-a óta intenzívebbé tette saját terepmunkáját is, ami akár 23 óráig is tarthat. Az utóbbi három napban több tucat hajléktalant szállított biztonságos helyre. "Abban az esetben, ha az időjárás nem javulna, majd hétvégi válság-üzemmódban tevékenykedünk" – jegyezte meg Kára.

Minden rászorulót befogadnak a menhelyeken

A Depaul szervezet arról számolt be, hogy a pozsonyi Szent Vince de Paul éjszakai menhely 200 fős befogadóképességű, s jelenleg mérsékelten túlzsúfolt. Jozef Kákoš, a Depaul Slovensko munkatársa szerint a kemény fagy főként az alkohol- és drogfüggő embereket veszélyezteti. A nyilvánosság a hajléktalanoknak azzal is segíthet, hogy a szervezetnek takarókat, lepedőket és törülközőket ajándékoz. "Az önkéntesek segítségét is üdvözöljük" – tette hozzá Kákoš.

A főváros a nonprofit szervezetekkel együtt az embereket arra szólítja fel, hogy ha az utcákon  olyan embert látnak, aki az erős fagyok miatt segítségre szorul, akkor hívják fel a 112-es segélyvonalat vagy a 159-es telefonszámon a városi rendőrséget, illetve az említett segélyvonalat, amely 17-től 22 óráig működik.

Pozsony városa elhúzódó fagyok esetén akár sátortábort is hajlandó állítani a hajléktalanok számára. Emiatt az önkormányzat emberei naponta figyelemmel kísérik a hajléktalanok számára működő éjjeli menedékhelyeket. Ivana Skokanová, Pozsony szóvivője elmondta: a már meglevő éjszakai szálláshelyeik egyelőre elegendőnek bizonyulnak. Hozzátette: mindentt az állapotuktra való tekintet nélkül befogadják a rászorulókat. 

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS