2021. március 15., 14:24

Több városban létesülhetnek megyei fennhatóságú oltóközpontok

A Nyitra Megyei Önkormányzat március 15-én tartotta a soron kívüli, 25. testületi ülését, amelyen megvitatták a megyei fennhatóságú oltóközpontok létesítését. A képviselők az újabb helyszínekről majd a március 29-i tanácskozásukon döntenek.

Fotó: Facebook

„A mai tanácskozásunkon csak az dőlt el, hogy megyei fennhatóság alatt az első nagykapacitású oltóközpont Nyitrán létesül. Továbbá elfogadtuk az arról szóló határozatot, hogy a Nyitra Megyei Hivatal a március 29-én tartandó testületi ülésre köteles benyújtani a második körben létrehozandó, kisebb kapacitású vakcinációs központok tervezett jegyzékét“ – tájékoztatta a Ma7-et Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője.

Leszögezte: e jegyzék kidolgozásakor többféle szempontot kell figyelembe venni.

Az egyik szempont az, hogy a megyénk hatáskörében két saját menedzserlésű egészségügyi intézmény működik: a párkányi és a vágsellyei rendelőintézet. Azért is ezekben az intézményekben kellene oltóközpontokat létesíteni, mert az érintett városokban eddig még nem lehetett oltakozni. A másik alapelv pedig az lehetne, amit ma megvitattunk, hogy minden járásban működjön legalább 2 vakcinációs központ. Például arra a Komáromi járásban Gútán is meglenne a fogadóképesség és a szükséges feltételek biztosítása. Továbbá a legnagyobb terjedelmű Lévai járásban a már meglevő lévai és ipolysági centrumon kívül Zselízen kellene beindítani a megyei oltóközpont működését. Erről már Ševčík megyei tiszti főorvossal is tárgyaltam“

– fejtette ki.

Több városban létesülhetnek megyei fennhatóságú oltóközpontok
Fotó:  Facebook

Ezzel összhangban a következő, március 29-i megyei testületi ülésen majd azt szorgalmazzák, hogy legalább az említett négy városban, tehát Párkányban, Vágsellyén, Gútán és Zselízen nyíljon újabb oltóközpont.

Persze, az is elképzelhető, hogy a későbbiekben további helységekben, esetleg Komáromban, Léván vagy Nagytapolcsányban, a már működők mellett is létesülnek megyei vakcinációs központok”

– jegyezte meg.

Bár az elegendő oltóanyag biztosítása nem megyei, hanem állami kompetencia, ám Farkas Iván azt is elárulta: „E héten vagy legkésőbb jövő héten a korábban beharangozott Szputnyik V orosz oltóanyag mellett több százezer másféle vakcina érkezésére is számítunk. A ma kapott információim szerint az orosz vakcinát majd a körzeti orvosok adják be a pácienseiknek. A megyei foglalási rendszeren belül érkezőkkel pedig majd a megyei oltóközpontokban lehet oltakozni. Alapvető követelmény a vakcinához való hozzáférés minél közelebbi helyszínen történő biztosítása, amit a mai ülésen is hangsúlyoztam“.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!