2023. június 22., 09:28
Frissítve: 2023. jún. 22. 19:15

Estére megfékezték a tüzet Csöllén. Állandóan figyelik a levegő szennyezettségét - KÉPEKKEL

Csütörtök reggel fél nyolc tájban értesítették a rendőrséget és a tűzoltóságot, tűz ütött ki egy raktárban a Szenci járásbeli Csöllén (Rovinka).

2023-06-22 raktártűz Csölle
Fotó: Facebook / HaZZ
Kevéssel 17 óra előtt sikerült lokalizálni a tüzet, amely így már nem terjed tovább. Az oltási munkálatok azonban folytatódnak - tájékoztatta szerkesztőségünket Katarína Križanová, a tűzoltóság szóvivője.
Állandóan vizsgálják a levegő szennyezettségét

A levegő minőségének jelentős javulását regisztrálta a nyitrai  vegyi ellenőrző laboratórium a szenci járásbeli Csöllén történt tűz kapcsán - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője.

A 13 helyszínen végzett mérések a szén-monoxid, a nitrogén-oxidok és számos más vegyület megemelkedett koncentrációját mutatták ki. A minisztérium közölte, hogy ezeknek az anyagoknak a szintje nem haladja meg az egészségre veszélyes értékhatárt. „A laboratórium munkatársai jelenleg jelentős javulást regisztrálnak" - magyarázta Eliášová.

A porszemcsék koncentrációját is mérik, ezek jelenlétét nem regisztrálták. A minisztérium emlékeztet, hogy tűzesetek vagy más hasonló vészhelyzetek előfordulásakor az első biztonsági szabály, hogy ne menjünk a tűz helyszínére. „Ezzel nemcsak az egészségüket, hanem a mentőszolgálatok munkáját és biztonságát is veszélyeztetik. Ha el kell hagyni az otthonunkat vagy a munkahelyünket, célszerű reszpirátort használni" - mondta Eliášová.

Nyolc tűzoltó könnyebben megsérült

"A Csöllén keletkezett kiterjedt tüzet még nem sikerült megfékezni. Ez várhatóan a következő órákban fog megtörténni. Magának a tűznek az elhárítása éjszaka vagy pénteken fejeződhet be" - tájékoztatott a Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) elnöke, Pavol Mikulášek.

A beavatkozásban eddig nyolc tűzoltó könnyebben megsérült.

A tűzoltók szerint a tűz átterjedt a közeli raktárakra és csarnokokra is. A környező épületeket hűtik, így a tűznek nem szabadna tovább terjednie.

Összesen több mint 180 hivatásos és önkéntes tűzoltó dolgozik a helyszínen 66 tűzoltóeszközzel. A tűzoltók együttműködnek a rendőrséggel és a nyitrai Polgári Védelem Ellenőrző Vegyi Laboratóriumának dolgozóival, akik a környéken a levegő minőségét mérik.

„A nyitrai polgári védelem ellenőrző vegyi laboratóriuma méréseket végzett a környező területeken, és közvetlenül a tűz helyszínén is. Nem mutatták ki a levegőben a veszélyes anyagok megnövekedett koncentrációját" - mondta Katarína Križanová, a HaZZ szóvivője. 

2023-06-22 raktártűz Csölle
Fotó:  Facebook / HaZZ
Korábban írtuk

A kiterjedt tűz egyelőre nem érintette a pozsonyi reptér működését. Ahogy annak képviselői tájékoztattak, minden indulás és érkezés a tervezett időpontban zajlik.

Információk szerint semmilyen robbanásveszélyes, vagy az egészségre káros anyagot nem tároltak a csarnokban.

A rendőrség több járőre azonban a helyszínen tartózkodik, hogy irányítsák a forgalmat.

A tűzoltóság közösségi oldalán annyival egészítette ki a hírt, hogy a 100 x 40 méteres raktárban polietilén és paletták égnek.

Közel 100 hivatásos és önkéntes tűzoltó vesz részt az oltásban „Raktárépületben ütött ki tűz, polietilén anyagok és raklapok égnek” - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Križanová, az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) szóvivője.

A rendőrség a közösségi hálón arról számolt be, hogy az eddigi információk szerint egészségre káros anyagok nem égnek és nincs robbanásveszély, személyi sérülés nem történt. „A helyszínen van több rendőrjárőr is, irányítják a forgalmat. Kérjük a járművezetőket, hogy tartsák be a rendőrség utasításait. A tűz okát vizsgálják” – tette közzé a rendőrség.

A feketén gomolygó sűrű füst miatt az önkormányzat azt tanácsolta a település lakóinak, csukják be az ablakokat, és lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

„Emelőkosaras tűzoltóautóval is oltjuk a tüzet” – közölte a tűzoltóság. Úton vannak a helyszínre a nyitrai Polgári védelmi vegyi ellenőrző laboratórium munkatársai is. „A sűrű füst miatt a levegő minőségét fogják mérni a környéken” – tette hozzá Križanová.

tűzeset, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó:  Facebook / HaZZ

A kiterjedt tűz egyelőre nem érintette a pozsonyi reptér működését. Ahogy annak képviselői tájékoztattak, minden indulás és érkezés a tervezett időpontban zajlik.

Pozsonypüspöki önkormányzata közölte, hogy a fekete füst elérte ezt a pozsonyi városrészt is. Pozsonypüspöki, továbbá Dénesdtorcsmisérd lakosságának is azt javasolják, csukják be az ablakokat és ne szellőztessenek. Csölle község oldalán is arra kérik a lakosokat és a 30 kilométeres dél-nyugati körzetben élőket is, hogy csukják be az ablakokat, és lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.