2024. február 4., 14:10

Több rendőr lesz februárban Kassa megye útjain

Bár éves viszonylatban csökkent az ittas vezetők okozta balesetek száma Kassa megye útjain, február során a rendőrök újabb közlekedésbiztonsági akciót tartanak, az alkoholfogyasztási tilalom betartása mellett a gyorshajtásra és a vezetés közbeni telefonálásra összpontosítva.

rendőr, rendőrség, közlekedés, ellenőrzés
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A rendőrségi statisztikák szerint Kassa megye útjain 2023-ban összesen 1415 közlekedési baleset történt. Ezek során 32 személy vesztette életét, köztük 13 sofőr, egy utas, 15 gyalogos és 3 motoros – tájékoztatott Jana Mésarová, a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője.

A balesetek legnagyobb részét, szám szerint 1202-t a sofőrök okozták. „A járművek vezetői által okozott közlekedési balesetek legyakoribb oka a sofőrök kötelességeinek megszegése, a telefonálást is beleértve, amit a gyorshajtás és a kereszteződésen való helytelen áthajtás követ” – fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, alkohol hatása alatt a gépjárművezetők 149, a kerékpárosok 17, a gyalogosok pedig 13 balesetet okoztak.

A tavalyi év során Kassa megyében a rendőrök összesen 757 ittas vezetőt csíptek nyakon, amit 484-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban. „Bár évközi viszonylatban csökkent a tetten ért ittas vezetők száma, az alkohol hatása alatt okozott balesetek tekintetében országos viszonylatban Kassa megye még mindig a harmadik helyen van, Eperjesi és Zsolna megyét követve” – mondta Mésarová.

A rendőrség, azzal a céllal, hogy védje a közlekedés résztvevőinek életét és egészségét, további közlekedésbiztonsági intézkedéseket foganatosít. Februárban így ismét több rendőrrel találkozhatunk majd Kassa megye útjain.

Mint a szóvivő kifejtette, az ellenőrzések során elsősorban az alkohol és más tudatmódosító szerek használatára összpontosítanak majd, de persze ellenőrzik a sebességhatárok betartását és a vezetés közbeni telefonálást, illetve a további előírások betartását, a sofőröknél és a közlekedés nem motorizált résztvevőinél egyaránt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.