2021. május 23., 08:46

Több mint 20 év után kerültek újra képek a ciglédi kegyhely stációiba

A rendszerváltás után lopták el a keresztút stációból az aranyozott fa domborműveket, azóta álltak üresen. Mára a magyar kormány támogatásával kerülhettek új képek a stációkba, melyeket a környék hívő népe építtetett.

Cigléd
Fotó: Bokor Klára

A szentkúttól széles út vezet a nagykápolnáig fákkal és stációkkal szegélyezve. Rendkívüli módon 21 állomásból áll. Az első 7 stáció a Fájdalmas Szűzé. Utána következik Krisztus keresztútjának 14 stációja, amelyet a nagy kápolna elé állított három kőkereszt zár be.

Cigléd
Kép forrása: Szulcsán Tamás

A keresztút fából faragott, aranyozott díszítésű domborművei 1939-ben készültek, Sugár Gyula és neje budapesti műhelyében. 1986-ban lettek felújítva.

A stációkat még a II. világháborúban a kápolnában állomásozó orosz katonák se bántották, ám a 90-es években az összes képet kilopták az építményekből. 

A rendőrség elfogta a tetteseket, sajnos a Fájdalmas Szűz hét képe közül csak kettő került elő, de Krisztus keresztútjának tizennégy képéből szerencsére csupán egy hiányzik.

Danczi Mónika, aki mindent tud a kegyhely történetéről elmondta, a kürti önkormányzat írt egy BGA-projektet és annak keretén belül sikerült a képekre pénzt szerezni - eredeti fotók alapján műanyag alapú kompozit lapokra nyomtatták a képeket.

A hiányzó alkotásokat Somogyi Márton restaurátorral készíttették el digitálisan, a kürti Balogh Ilona adományából.

Mónika kitért arra is, hogy rövidesen kikerül a kegyhelyre egy információs tábla a stációkról.

Cigléd
Kép forrása: Bokor Klára

A képeket a pünkösdi szentmisén szerették volna felszenteltetni, de sajnos az időjárás ezt nem tette lehetővé.

Az eredeti domborműveket egyelőre a községi könyvtárban őrzik, előreláthatólag még ebben az évben megtekinthetőek lesznek egy kiállítás keretében.

Megosztás
Címkék