2020. november 14., 12:39

Több fény kevesebb pénzért

2020 első őszi hónapjában az energiatakarékosság jegyében valósult meg a lévai járási Farnad közvilágítási rendszerének teljes körű felújítása, illetve korszerűsítése.

A közel 1400 lakosú község polgármestere, Csomor Vlasta és a GREP Slovakia Kft. ügyvezetője, Wirth Jenő 2020. szeptember 11-én írta alá a projektről szóló szerződést. Tíz nappal később már kezdetét is vehette a lámpák felszerelésének a művelete. A munkák október 19-én fejeződtek be, így a helyi községi hivatal üléstermében – a kivitelezést végző felsőtúri HYDROB Kft. ügyvezetője, Antal Norbert jelenlétében – még októberben sor kerülhetett az átvételi jegyzőkönyv ünnepélyes aláírására.

A gazdaságilag is előnyös modernizáció során összesen 326 darab régi világítótestet cseréltek le új LED-es, Philips márkájú, második generációs UniStreet típusú utcai lámpára. Nem csupán a fénytechnikai előírások betartására ügyelnek, hanem a köz- és a közlekedésbiztonsággal összefüggő normákat is nagy odafigyeléssel tervezik, mondta el a GREP Slovakia Kft. ügyvezetője, Wirth Jenő.

Tapasztalataink szerint a LED-technológia felszerelése a sokszor forráshiánnyal küszködő települések számára 40–70 százalékos megtakarítással jár, amihez hozzászámítható még a felújítás utáni kismegszakítók amperkapacitásának csökkenthetősége is. A takarékos teljesítményért való átalányfizetésnél további spórolás érhető el. Az esetek többségében a műszakilag csúcstechnológiát képviselő, a közvilágítás-technikai eszközök gyártásában is abszolút piacvezetőnek számító Philips céggel dolgozunk, amely 2019 októberében dobta piacra az UniStreet második generációs lámpáit. Tesztelésük után nagyon jó tapasztalatokat szereztünk, ezért is javasoltuk Farnadnak ezt a technológiát.

Wirth Jenő szerint a Farnadon is elhelyezett új típusú LED-es fényforrások 16,4 watt kezdő teljesítménnyel szórják a fényt, de az ún. dimmelés, vagyis az éjszakai fényerő-szabályozás révén átlagosan mindösszesen 11 wattot használnak fel. Érdekesség, hogy sokszor egy asztali lámpa is többet fogyaszt, mint egy-egy ilyen technológiával ellátott utcai világító berendezés. Az ügyvezető szólt a közvilágítási rendszer számtalan más előnyéről és hozadékáról is:

A modellünk úgy működik, hogy az önkormányzatnak jó esetben nem kell többet fizetnie, mint amennyit addig fektetett a közvilágításba (sőt sok esetben azonnal nyereséges a projekt). A beruházással és a tizenkét éves futamidő végéig terjedő üzemeltetési és karbantartási költségekkel együtt így is teljes mértékben finanszírozni tudja az egész projektet, a garanciáról és a biztosításról pedig még nem is szóltunk.

Mivel a GREP Slovakia Kft. általában az Európai Unió által EPC (Energy Performance Contracting – Energiamegtakarítási Szerződés) konstrukcióként definiált szolgáltatási szerződések modelljével dolgozik, a projekt saját magát finanszírozza a villamos energia-megtakarításból. Magyarán, az önkormányzat költségei kizárólag a megtakarított villamosenergia árából megtérülnek, így a felújítás semmibe sem kerül a községnek.

Wirth Jenő Farnad

Az átvételi jegyzőkönyv aláírása előtt Csomor Vlasta polgármester is méltatta a vállalat hetvenkettedik sikeres felvidéki projektét.

A finanszírozással kapcsolatban nagy előny és segítség volt a községünknek, hogy nem kellett hitelt felvennünk. Mindez tehát nem terheli az önkormányzat hitelmutatóit, s mivel itt nem tőkebefektetésről van szó, a szolgáltatási szerződés aláírása után mindent az általános kiadásokból fizetünk.

A település első embere arról is szólt, hogy a megtakarításnak köszönhetően a fejlesztések beruházási költségei viszonylag rövid idő alatt megtérülnek, és a futamidő végén a megtakarítás bevételi tételként jelenik meg a költségvetésben. Farnad esetében ez évi 2261 eurós megtakarítást eredményezhet.

Az energiatakarékosság, valamint a karbantartás és az üzemeltetés hosszú távú biztosítása mellett a projekt előnyei közé tartozik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése is. Ez Farnad esetében évi 9 tonnát jelent. A község így elmondhatja magáról, hogy hozzájárul a 2005-ben életbe lépett kiotói egyezményben foglaltak teljesítéséhez. A falu számára további pozitívum, hogy a projekt lezárultával az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank egyszeri, vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban részesíti a zöldprojektet felmutató önkormányzatokat, jelen esetben Farnadot, ami közel 800 eurót tesz ki.

A fényt szélesen terítve olyan, speciálisan kifejlesztett optikával dolgozunk, amely az út másik felét is egyenletesen világítja meg, másrészt pedig – gondoskodva arról, hogy az egymástól 32-33 méter távolságra levő oszlopokra felszerelt lámpák fénycsóvái összeérjenek – folyamatos útmegvilágítást tudunk biztosítani

– magyarázta Wirth Jenő, arra utalva, hogy az uniós előírások sem elsősorban a fény intenzitásának növelését szorgalmazzák, hiszen azzal a fogyasztás is növekszik, inkább a felületek egyenletes megvilágítását jelölik meg elsődleges célként. Ez értelemszerűen közlekedésbiztonsági szempontokból is elvárás.

Egy-egy ilyen korszerű LED-lámpa élettartama a százezer órát is meghaladhatja, így jóval a tizenkét éves futamidő lejárta után is világítani fog. Ennek megfelelően a farnadi lakosok is bíznak benne, hogy az új, modern és környezetbarát világítótestek valóban időtállónak bizonyulnak.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/46. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.