Több ezer főt befogadó új sportcsarnok épül Dunaszerdahelyen

2021. január 13., 13:31
Bíró Éva

A dunaszerdahelyi városi képviselő-testület január 12-én tartott soron kívüli ülésén „zöldet” adott az új többfunkciós sportcsarnok megépítésének. A modern sportpalota a meglévő csarnok közvetlen közelében kap helyet. A két épület összenyitható és átjárható lesz. A tervezett beruházás megvalósulásához módosítani kell a város területfejlesztési tervét.

képviselő-testületi ülés, Dunaszerdahely
Fotó: Rózsár Vince

Korábban több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a kiszemelt helyszín a legideálisabb-e. A beruházás ugyanis a város egyik szabadidő–parkjában épül meg a zöldövezet kárára. A városfejlesztési bizottság novemberi ülésén a képviselők arról határoztak, hogy az önkormányzat javasoljon egy megfelelőbb helyszínt. Az ügyben népszavazás kiírása is felvetődött. Erre végül nem került sor, mert a testület most 17 igen és két tartózkodás mellett jóváhagyta, hogy a jelenlegi sportcsarnok mellett épüljön meg a 3300 fő befogadására, nemzetközi mérkőzések megtartására is alkalmas sport- és rendezvényközpont.

Új lehetőségként nemzetközi mérkőzéseket és több ezer fős kulturális rendezvényeket is tarthatnak

A beruházás lebonyolítója az Aréna DSZ városi részvénytársaság. A nagy léptékű infrastrukturális fejlesztéshez a szlovák állam 2 millió eurós támogatást biztosított, az összeg már rendelkezésre is áll. Horváth Zoltán városi képviselő, az Aréna DSZ elnöke nem lehetett jelen az ülésen, ezért levelet írt a képviselőknek, amelyet Hájos Zoltán polgármester olvasott fel. A levélben arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően a dunaszerdahelyi női kézilabdacsapat feljutott a cseh-szlovák közös rendezésű MOL ligába, ahol tisztességesen helytáll. Dunaszerdahely lett a Szlovák Kézilabda Szövetség egyik Regionális Kézilabdaközpontjának helyszíne.

A dunaszerdahelyi női kézilabda előtt szép jöállhat. Abban, hogy a csapat nemzetközi szinten is képviseltetni tudja magát, az új sportcsarnok megépítése új távlatokat nyit meg. A tervezett létesítmény a MOL Aréna közelében épülne meg, így közös parkoló kialakítására és közös programtervezésre is lehetőség nyílik.

Több városi képviselő, köztük Nagy Krisztián (MKP), Antal Ágota (független), Bachman László (független) is szót emelt a beruházás mellett, amely történelmi lehetőség a város számára. Egyúttal a MOL Aréna mellett egy újabb szimbóluma is lehet Dunaszerdahelynek. A képviselők hangsúlyozták, hogy a komplexum művészeti előadásoknak, koncerteknek és színházi produkcióknak is teret adhat.

Jelentősen csökken a zöldövezet, átalakul a jelenlegi közösségi tér

Egy új sportcsarnok építését Hakszer Roland független városi képviselő is támogatja, viszont a helyszínnel kapcsolatban kifogásolta, hogy a szabadidőparkban gyakorlatilag eltűnik a zöldövezet. "A Vásártér ne váljon betonrengeteggé" – fogalmazott.

Egyúttal feltette azt a kérdést is, hogy ez a projekt mennyibe fog kerülni a városnak, és milyen költségekkel jár majd az üzemeltetése.

A zöldövezet és a közösségi tér eltűnése ugyancsak több képviselőnek, köztük Nagy Ivánnak (MKP), Hodossy Szabolcsnak (MKP) és Karaffa Attila (MKP) alpolgármesternek is komoly fejtörést okozott. A. Szabó László alpolgármester válaszában viszont elmondta, bárhol épülne meg az új sportcsarnok, zöldmezős beruházás lenne. A jelenlegi zöldterület parknak nem nevezhető. A jó állapotban lévő fákat átültetik más helyre. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy szükséges a városi zöldprogram radikalizálása. Szerinte továbbá a közösségi tér nem tűnik el, csupán átalakul, hiszen az új csarnok is közösségi események helyszíne lesz.

Hájos Zoltán polgármester elmondta:

A beruházást nem a város bonyolítja le, hanem az Aréna DSZ részvénytársaság. A társaságba más befektetők is be fognak lépni, akik biztosítják a finanszírozást. Az önkormányzat a területet biztosítja, az építési költségekhez való hozzájárulással nem számol. Biztos, hogy ez a sportcsarnok nemcsak a városnak, hanem a régiónak is egy nagy lehetőség. A nemzetközi mérkőzéseken kívül olyan előadóművészek meghívására is lehetőség lesz, akiknek eddig nem biztosíthattunk megfelelő teret. A képviselők sem azt vitatták, hogy szükséges-e a csarnok, hanem azt, hogy a helyszín alkalmas-e."

Kövesse facebook oldalunkat is!