Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. március 30., 13:07

Tízezer új munkahely Kassa közelében? Új logisztikai park épül Kelet-Szlovákiában

Egy lépéssel közelebb került a stratégiai beruházás státusz megszerzéséhez a GLIP Košice logisztikai és ipari park, amelynek köszönhetően a tervek szerint akár 10 ezer új munkahely is létrejöhet Kassa közvetlen közelében.

ipari park, autógyár, Nyitra, Jaguar Land Rover
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A GLIP Košice rt. fő részvényesei, a Kassai Kerületi Önkormányzat (KSK) és az Interport Partners Group új stratégiai együttműködésről állapodtak meg a leendő logisztikai és ipari park fejlesztése kapcsán. A 630 hektáros terület közvetlenül a U. S. Steel vasgyár és az Interport átrakóállomása szomszédságában jön majd létre. Kassa megye tájékoztatása szerint egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megszerezzék a jelentős beruházás státuszt, most pedig azon dolgoznak majd, hogy a kormány stratégiai beruházássá nyilvánítsa a GLIP-et (Globális Logisztikai Ipari Park).

Ennek a stratégiai célnak a teljesítése potenciálisan akár 10 ezer új munkahely létrejöttét is eredményezheti megyénk számára”

– mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke, aki szerint azzal számolnak, hogy a leendő logisztikai és ipari park évi 80 ezer konténert is fogadhat.

Ha a tervezett ipari-tudományos-kutatási zóna bekerül a stratégiai beruházások közé, akkor első lépésként megkezdik a telkek felvásárlását, majd a gyártás, kutatás, fejlesztés vagy logisztika terén tevékenykedő stratégiai partner kiépíti a komplett infrastruktúrát, így egy, a régión túlmutató jelentőségű létesítmény jön majd létre. Kedvező helyzete, a légi-, közúti- és vasúti forgalomra való rákötése révén a logisztikai és ipari park jelnetős lökést adhat Kassa megye gazdasági növekedésének.

A GLIP Košice rt. 60 százalékos tulajdonosa Kassa megye, 40 százalékos részvényese pedig az Interport Partners Group. Az utóbbi közölte, a következő három évben 55 millió eurót fektet az említett átrakóállomás fejlesztésébe, ami tulajdonképp a kérdéses logisztikai és ipari park beruházási folyamatának sikeres kezdete. Azzal számolnak, mire a folyamat befejeződik – a következő 10-15 év távlatában –, a beruházás összértéke meghaladja a 3,5 milliárd eurót. A tervek szerint más jelentős cégek is bekapcsolódnak majd az logisztikai és ipari park fejlesztésébe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.