2021. augusztus 27., 08:24

Tízéves hagyománya van a Szőgyén-Tata, Tata-Szőgyén kerékpártúrának

A jubileumi túra kissé eltért a megszokottól. Diákok helyett többségében felnőttek kerekeztek, a fiatalok majd a szeptemberi workshopokon dolgoznak együtt egy bringásoknak szóló útikönyvön.

tata-1
Fotó: Bokor Klára
A szőgyéniek érkezése Tatára

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere elmondta, a Két keréken a barátságért az egyik legsikeresebb testvértelepülési projekt.

A cél az volt, hogy a fiatalokat összehozzuk az egészséges életmód jegyében, hogy a testvértelepülési kapcsolatokat, a barátságokat erősítsék és továbbadják a következő nemzedéknek”

– emelte ki az alpolgármester. Hozzátette, ezeket a kerékpártúrákat Tata város mindenkori diákönkormányzata szervezte, Varga András tanár, önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke vezetésével.

tata bringa
Szőgyéni bringások a tatai városház előtt

Ezen program keretében a szeptemberi hónap folyamán 10 -10 szőgyéni és tatai fiatal fog elkészíteni egy útikönyvet a kerékpározás szerelmeseinek. Lényege, hogy a fiatalok bemutassák településeik szépségeit, ami az ő szemükkel fontos és lényeges. Természetesen nem csak a két település nevezetességei kerülnek bele az útikönyvbe, de maga az út is.

A kerékpározók ajánlásokat kapnak arra vonatkozólag, mit érdemes az úton megnézni, hol vannak a legjobb pihenőhelyek, fagyizók.

A fiatalok a közös munka alatt elkészítik a szöveget, a képeket, megszerkesztik és mehet a nyomdába. A tervek szerint a kiadványt októberben már be is tudják mutatni a nagyközönségnek.

tata bringa
Kép forrása: Bokor Klára
Méri Szabolcs Szőgyén polgármestere, Michl József Tata polgármestere és Szarka Andrea a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola igazgatója

A szőgyéniek kedden kerekeztek Tatára,

ahol kisvonaton utazva ismerkedtek a város nevezetességeivel, majd az Öreg-tó partján álló felújított Esterházy-kastélyban pillanthattak bele a kastély urainak életébe, akiken keresztül megelevenedett a történelem. A kastélymustrát borkóstoló követte és különleges vacsorával zárult az éjszakába nyúló látogatás.

tata bringa
Kép forrása: Bokor Klára
A tatai Esterházy-kastélyban

A tataiak csütörtökön látogattak Szőgyénbe. Megismerkedtek a látnivalókkal, megcsodálták a templomot, a tájházat és a múzeumot, és e sorok szerzőjével utazhattak hidegebb, majd melegebb tájakra. A  vendégek a helyi termékek bemutatója és a vacsora után búcsúztak el szőgyéni barátaiktól.

Megosztás
Címkék