2022. július 3., 12:36

Tizennégy év után magyar nyelvű bérmálás Taksonyon

A Galánta szomszédságában megbújó kis falucska hitélete éledezni látszik. Salka László helyi plébános évtizedek óta tartó paptalanság után érkezett Taksonyra, ezzel meghozva a katolikus élet megmozdulását.

Taksony bérmálás
Fotó: Tóth Tünde

A bérmálás szentsége egyénileg nem tesz tökéletesebbé, hanem arra képesít, hogy a krisztusi életet másokkal is megosszuk. Arra ad küldetést, hogy az apostolkodásban a Szentlélek kegyelmével tudjuk az Ő ajándékait kamatoztatni a közösség javára. A bérmálás szentsége is a közösség ünnepe, mert sajátos jellegénél fogva a megbérmált kegyelmi küldetése a közösség javára szól. Ezért e szentség kiszolgáltatásánál lehetőleg az egész közösség együtt ünnepel, imádkozik.

2008-ban jegyzik az utolsó bérmálást a településen, ezzel szemben idén május 15-én első szentáldozást szolgáltatott az atya, valamint Orosch János katolikus püspök dekrétumban bízta meg őt a július 3-i bérmálás szentségének kiszolgáltatására is. Ritkaság, hogy a bérmálkozás szentségét ne püspök, vagy érsekatya szolgáltassa, de Salka László atya közel ötvenéves hű szolgálata révén kiérdemli a delegációt.

A bérmálkozók valamennyien tizenéves fiatalok voltak, egy közülük azonban amiatt fogadta a Szentlélek ajándékát túl a harmincadik életévén, hogy keresztanyja lehessen barátnője ikerfiainak.

Taksony bérmálás
Fotó:  Tóth Tünde

Az atya példabeszédében felhívta a figyelmet a tanúságtételre, arra, hogy mindig példával járjunk elő ott, ahol szükségét érezzük. Segítsük embertársainkat és erősítsük a közösségi hitéletet. Háláját fejezte ki amiatt, hogy Taksonyon működik a Szentlélek és van igény a szentségek kiszolgáltatására.

Az ünnepi mise zárásaként a magyar himnusz csendült fel, melynek üzenete nagy erővel söpört végig a szent helyen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.