2020. szeptember 4., 15:59

Tizenhét kerékpárt rongáltak meg vandálok Losoncon

Még csak egy hete működik Losoncon az úgynevezett bikesharing, vagyis a közkerékpár-kölcsönzés, már az átadásukat követő öt napban 17 kerékpárt rongáltak meg a vandálok. Erről Losonc önkormányzata a közösségi oldalán tájékoztatott, hozzátéve: bizonyos eseteket már a rendőrség is vizsgál.

bikesharingpoprad1.jpg
Fotó: TASR

„A kerékpároknak a legtöbb esetben az üléscsöveit hajlították meg, amelyeket el kellett távolítani. Jelenleg még javítják őket. A további károk elkerülése érdekében a szervíz során az ülésmagasságot maximalizálják, ezáltal remélhetőleg megakadályozzuk a jövőbeni rongálást”- idézte az önkormányzat a Besztercebányai Régiófejlesztési Ügynökséget, mely a projekt üzemeltetője.

Ahogy Pavol Baculík alpolgármester a közösségi hálón hozzáfűzte,

a megyében Losonc az első város, ahol közkerékpár-kölcsönzés működik, néhány ember azonban valószínűleg nem volt tisztában a funkciójával.

„Szerettünk volna minden losonci embernek segíteni. Ezért lehetővé tettük, hogy szeptember végéig az első 1000 perc mindenki számára ingyenes legyen. De néhány lakos fegyelmezetlensége miatt kénytelenek vagyunk ezt beszüntetni, és a használat időtartamát a  megadott árlista szerint felszámítani”- mondta.

bikesharing
Fotó:  mynovohrad.sme.sk/Marcela Ballová
A közkerékpár-kölcsönzést a megye augusztus végén indította Losoncon, ahol összesen 17 bikesharing-állványt alakítanak ki 68 kerékpárral. A projektnek köszönhetően fokozatosan három új munkahely létesül, miközben munkát ad a tartósan munkanélküli polgárok számára.

A bikesharing kerékpárok egyébként környezetkímélők, gazdaságosak és jó hatással vannak az egészségre, ezért érdemes óvni őket. A kölcsönzés a Zöld kerékpár (Zelený bicykel) nevű mobil applikáción keresztül lehetséges.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!