Tíz nap a cserkésztáborban

Szvorák Emese 2019. augusztus 12., 20:37

Távol a város zajától, vadregényes környezetben táborozott együtt a rimaszombati IV. sz. Hatvani István, a füleki 47. sz. Koháry István és a lévai 46. sz. Kittenberger Kálmán cserkészcsapat az Egyházasbást melletti Mogyoróskúton. A csodás természeti táj ölelte helyszín tíz napon keresztül mintegy 52 cserkésznek adott otthont.

Fotó: Szvorák Emese

A cserkészek életében a tábor az év kicsúcsosodását jelenti. Főként a természet szeretetét, megóvását, az együttélést, az önfegyelmet, az önmagukról való gondoskodást tanulják meg ez idő alatt. 

„A cserkésztudásukat bővítjük elsősorban. Tehát a természetben való létezést, a túlélést, a tűzrakást, a csomózást tanulják. De volt egészségügyi előadásunk, kézműves foglalkozások, most éppen kötélpályán csúsznak le a gyerekek, tehát vannak sportos programjaink is“ - avatott be Csúsz Balázs, a rimaszombati IV. sz. Hatvani István cserkészcsapat tagja.

Emellett természetesen jut idő a szórakozásra is. Rengeteg közösségépítő játékkal, vízi programokkal, akadályversennyel, kirándulással készültek a szervezők.

Fotó: Szvorák Emese

„Minden este meggyújtjuk a tábortüzet. Ilyenkor jeleneteket készítünk egy adott témához és énekelünk. Napközben van a forgószínpad, melynek során többféle foglalkozásba belekóstolunk, pl. most a fafaragásba, kemence építésbe, de van kötélpálya is“- sorolta Illés Panka, a füleki 47. sz. Koháry István cserkészcsapat tagja.

Ferencz Zsoltnak, a rimaszombati IV. sz. Hatvani István cserkészcsapat tagjának az tetszik, hogy cserkészek között van, ezáltal önállósodik, hisz ilyenkor magáról kell gondoskodnia. A gyerekek szigorú rend szerint élnek a táborban. Reggel hétkor van az ébresztő, amit mosakodás, torna és reggeli követ. Majd sátorszemle, zászlófelvonás, és jönnek a foglalkozások. Ebéd után csendes pihenő, utána pedig a délutáni foglalkozás. Este vacsora, tábortűz, majd takarodó tíz órakor, ami alól csak az őrség kivétel.

Fotó: Szvorák Emese

Az Egyházasbást melletti Mogyoróskútnál húsz évvel ezelőtt szervezte meg a cserkésszövetség az első tábort, azóta három évenként térnek ide vissza. A füleki 47. sz. Koháry István cserkészcsapat rendszeres résztvevője a csapattábornak, de az év folyamán sok egyéb tevékenységet folytat. Állandó őrsi foglalkozásaik mellett bekapcsolódnak a város kultúréletébe, saját rendezvényeket, megemlékezéseket, adománygyűjtést szerveznek. A csapat jelenleg 30 főből áll.

„Hetente vannak őrsi találkozók, van fiú és lány őrsünk, és vannak idősebb cserkészek, akiket úgy nevezünk, hogy róver cserkészek. Vannak vezetőink, akik egyfajta önfejlesztésen mennek végig azzal, hogy őrsöt vezetnek. Az őrs 5-10 fős gyerekcsapat, amiért ezek a vezetők felelősek“ – tudatta Mesiarik Marián, a füleki  47. sz. Koháry István cserkészcsapat tagja. Újdonság, hogy szeptembertől nagycsoportos ovisoknak tartanak majd foglalkozásokat, illetve csatlakoznak a felvidéki családos cserkészekhez.

Fotó: Szvorák Emese

A cserkészmunka önkéntes cselekvés. Egy életforma, amit ha gyermekkorában elsajátít az ember, egész életén át végigkíséri. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek-és ifjúsági mozgalma. Több mint 200 ország 38 millió cserkésze dolgozik a közös célért: segíteni a fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

Fotó: Szvorák Emese

Fotó: Szvorák Emese

Fotó: Szvorák Emese

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

0 HOZZÁSZÓLÁS