Tisztelgés II. Rákóczi Ferenc emléke előtt

Zsebik Ildikó 2019. november 10., 19:11

 A Királyhelmeci Mécs László Polgári Társulás 15 évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy felkarolja a magyar kulturális és társadalmi eseményeket, foglalkozzék hagyományőrzéssel, irodalmi estek szervezésével. Amilyen gazdag volt programokban az elmúlt két esztendő, olyan szerényre sikeredett az idei, hiszen a bodrogközi és Ung-vidéki pedagógusok számára tervezett pedagógustalálkozó objektív okokból elmaradt, így csak a november 8-ai II. Rákóczi Ferenc Emlékünnepélyt tudták megtartani.

A zenészek Fotó: Bogoly Zoltán

A rendezvény helyszíne a Helmeczy Mihály Alapiskola lett, előadója pedig Mihályi Molnár László költő, tanár, közíró Szepsiből. Az előadás témája kétszeresen is aktuális volt, hiszen egyrészt még tart a II. Rákóczi Emlékév, másrészt pedig vidékünkön született a nagyságos fejedelem, itt voltak az egykori családi birtokok.

Az előadó szólt a fejedelem dicső őseiről, bemutatta II. Rákóczi Ferenc kalandos életét, különös tekintettel a felvidéki vonatkozásokra. Miközben mesélt, mondandóját a helyi alap- és középiskolák diákjai egy-egy felolvasott szemelvénnyel, kurucnótával szemléltették. Nem hiányzott a cimbalom és a tárogató hangja sem, ezen hangszerek megszólaltatói Nyíregyházáról érkeztek. 

Képgalériánk:
Az előadó Fotó: Bogoly Zoltán

A rendezvényt jelenlétével a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szövetség  elnöke, Szajkó Gábor, valamint az ugyancsak Sátoraljaújhelyről érkező  Fehér József, a városi múzeum egykori igazgatója is megtisztelte.

A közönség Fotó: Bogoly Zoltán

Ahogyan azt a polgári társulás elnöke, Szunyog László elmondta, ezt az alkalmat használták ki arra is, hogy átnyújtsák Csurgó Dezső nyugalmazott tanárnak, a társulás életre hívójának az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjétől életpályája elismeréseként kapott oklevelet. Az idén 90. életévébe lépett tanár urat köszöntötte még a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség Tőketerebesi Területi Választmányának alelnökasszonya, Barkó Zsuzsa is.

Képgalériánk:
Szunyog László, elnök, Csurgó Dezső és Barkó Zsuzsa Fotó: Bogoly Zoltán

A rendezvény érdemi részét Molnár István helyi református lelkész imája zárta. Ezt követően egy kötetlen beszélgetésre is sor került. Bár nem jöttek el sokan az emlékünnepélyre, egy történelmileg színmagyar kisvárosban, ahol a magyarság mára meglehetősen szétzilálódott, már a 40 érdeklődőnek is örülni kell. 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS