2023. június 28., 12:59

Tisztelet Szent László királynak – megemlékezés a Prímás Palota Szent László-kápolnájában

A Csemadok Országos Tanácsa, Pozsonyi Városi Választmánya, Szenci Területi Választmánya és Ifjúsági Tagozata szervezésében került sor június 27-én a pozsonyi Prímás Palota Szent László-kápolnájában a „Tisztelet Szent László királynak” című emlékünnepségre, amelyet immár hagyományosan minden évben megtartanak Pozsonyban.

Szent László emlékünnepség
Fotó: Dunajszky Éva

A Szent László király ünnepének alkalmából tartott szentmisét Molnár Tamás atya mutatta be. Amint azt az atya Szent Lászlóról való elmélkedése során elmondta, alig van a Felvidéken olyan település, amelyen István és Imre mellett ne lenne Szent László királyunknak is szobra, vagy egy őt ábrázoló falfestmény, faltöredék, vagy ne keringenének róla szóló legendák.

Mindez arról tanúskodik, hogy az őseink Szent László tiszteletét fontosnak tartották, s ezzel együtt a hitet, a kereszténységet, a nyelvet, a kultúrát is.

„Kívánom, hogy Szent László példája segítsen minden családot, társadalmunkat és az egyházunkat, egyházi közösségünket, hogy ki-ki a hitre, az anyanyelvre, a kultúrára megtanítsa a sajátjait, s nemcsak a Szent László-tisztelet, hanem mindez tovább hagyományozódjon” – fogalmazott Tamás atya.

Közel hozni egymáshoz a szórvány közösségeket

Az emlékműsor során az idén a szokásostól eltérően nem előadást hallhattunk szent királyunk életéről és magasztos tetteiről, hanem az Alsóbodoki Asszonykórus és a Nyitragesztei Téliződ Hagyományőrző Csoport hangversenye tette azt még színesebbé.

Szent László emlékünnepség
Az Alsóbodoki Női Éneklőcsoport
Fotó:  Dunajszky Éva

Az Alsóbodoki Női Éneklőcsoport megalakulásától, 1972-től fontosnak tartotta a hagyományok ápolását, valamint, hogy a fiatalokkal megismertesse a falu népdalait, népszokásait. „Céljuk a hagyományápolás, a zenei örökség továbbélésének biztosítása, további hagyományőrző együttesek létrehozásának segítése” – mondta az éneklőcsoportról Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Választmányának elnöke. hozzátéve, a csoport számos kórusvetélkedőn, fesztiválon szerepelt sikeresen, amit az elnyert díjak is bizonyítanak.

A csoport hangfelvételen is szerepel, így az általuk előadott énekek és dalok fennmaradnak az utókor számára is.

„Jubileumi ünnepségükre történelmük ötvenéves múltját könyvben is megjelentették. A csoport vezetője Holec Ilonka, aki tevékenységéért a Népművészet mestere címet is elnyerte” – mondta ismertetőjében Jégh Izabella.

Szent László emlékünnepség
A Nyitragesztei Téliződ Hagyományőrző Csoport
Fotó:  Dunajszky Éva

A hangverseny másik vendége a Nyitragesztei Téliződ Hagyományőrző Csoport szintén 2972-ben alakult. Tevékenységével őrzi a Gesztére jellemző archaikus énekes módot.

Az éneklőcsoport első nagy sikerét 1978-ban érte el, amikor a Tavaszi szél országos népdalverseny döntőjében I. helyezést ért el, és részt vehetett a Kecskeméti Népzenei Fesztiválon, amelyen a sikeres szereplésüknek köszönhetően népdalcsokruk bekerült a Magyar Népzenei Archívumba”

– mondta a Csemadok pozsonyi elnöke. A Nyitragesztei Téliződ legfrissebb elismerése a Bíborpiros szép rózsa népdalversenyen elért Vass Lajos nagydíj. Tevékenységük 50 évét ők is könyvben örökítették meg. A csoport vezetője Gál Erzsébet.

Szent László emlékünnepség
Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Választmányának elnöke
Fotó:  Neszméri Tünde

A rendezvény fővédnöke Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo, védnöke Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke volt, akik egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak a rendezvényen részt venni. Bárdos Gyula közösségi oldalán azt írta Szent László emlékünnepség kapcsán közzétett bejegyzésében, hogy az alsóbodoki és a nyitragesztei hagyományőrzők pozsonyi fellépésével ismét sikerült közel hozni egymáshoz a szórványközösségeket. „Jó látni, hogy a hagyományőrzők között fiatalok is vannak, így biztosított az utánpótlás is.”  

Szent László király üzenete

Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora portálunknak elmondta, fontosnak tartja, hogy annak a szentnek a tiszteletére, amelynek Pozsonyban van templom vagy kápolna szentelve, az adott ünnepen találkozzon ott a magyar katolikus közösség. „Ennek megfelelően minden november 19-én a pozsonyi Kék templomban a Szent Erzsébet-ünnepre gyűlünk össze, június 27-e pedig jó alkalom, hogy Szent Lászlót a róla elnevezett kápolnában megünnepeljük” – mondta Tamás atya hozzáfűzve, mivel az épület hajdanán Prímás Palota volt, bizonyos értelemben jelképes is, hogy az egyházi és a társadalmi életet is megszenteljük itt az imádságunk által.

Szent László pedig nagyon közeli hozzám, mert kiskoromtól a Szent László-tiszteletben növekedtem, hiszen a szülőfalumban, Bényben van a Szentkút, vagy ahogyan mi hívjuk „kútacska”, ahol a legenda szerint a szomjas vitézeinek László vizet fakasztott.

A forrás, a kút máig ott van, és számomra ez az ünnep ezért is ennyire fontos és szép” – tette hozzá az atya.

Szent László emlékünnepség
Molnár Tamás atya, a pozsonyi katolikus hívek lelkipásztora tartotta a szentmisét
Fotó:  Neszméri Tünde

Szent László királyunk például szolgálhat mindannyiunk számára. „Egyrészt mert apaként tudott egy szentéletű lányt is nevelni, hiszen három lánya közül az egyiket, Piroskát szentként tiszteljük” – mondta hozzátéve, ez azt mutatja, mennyire fontos, hogy az apai nevelés, az apai jó példa is segítse a családokban a gyermekeket az értékekben felnövekedni, a mi felfogásunk szerint akár szentté válni. Legyenek tehát jó családapák, akik igazságosak, ha kell szigorúak, de a mozgatórugója mindennek mindig a szeretet legyen.

S a jó cél érdekében ne legyünk meghunyászkodók, ne legyünk a mai korban sem félénkek, a sajátunkat merjük itt, a Felvidéken és Pozsonyban is megvédeni és ünnepelni azt, ne akarjunk mindig a tolerancia jegyében félrevonulni, a sarokba szorulni, mert ez így nem természetes”

– tette hozzá még Tamás atya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.