Tetemes kárt okoztak a tolvajok a kürti szőlőhegyen

Bokor Klára 2019. április 24., 15:25

Körülbelül 8-10 ezer eurós kára keletkezett a kürti mezőgazdasági szövetkezetnek azzal, hogy az ünnepek alatt ismeretlen elkövetők négyezer darab szőlőoltványt loptak el egy most felújított új telepítésből. A károk felmérése még tart.

Kasnyik Tamás a szövetkezet elnöke elmondta, kedd reggel a munkakezdéskor vették észre a lopást. A nyomokból egyelőre nem sok mindent lehet kiolvasni, mert a munkások már több hónapja dolgoznak a telepítésen, traktorral hordták ki az oszlopokat a támrendszer építéséhez és sok más jármű is megfordult helyszínen. Mindemellett napok telhettek el a lopás és az észlelés között.

„Sajnos négy napig szinte senki se volt a szőlőhegyen. Kérdezgettük a vadászokat, a gazdákat, láttak-e valami mozgást, de egyelőre nem jelentkezett szemtanú. A tolvajok a kihajtott, épp csak gyökeret vert szőlővesszőket tépték ki, sok esetben törték bele a földbe. Az eltulajdonított oltványokat legkésőbb holnap vagy holnapután mindenképpen ki kell majd ültetni. Véleményem szerint a bűntény felderítésének legjárhatóbb útja, ha azt figyeljük, hol kerül sor a napokban telepítésre” – hangsúlyozta az elnök.

A felderítést az is nehezíti, hogy sok út vezet a szőlőhegyre. A 300 hektár szőlőt szinte lehetetlen megőrizni. Régebben is előfordult itt szőlőlopás, a drótoknak is lábuk kelt. Kasnyik Tamás meglátása szerint a tolvajok megrendelésre dolgozhattak, de a szőlőfajtákhoz fikarcnyit se értettek, mert szélről, keresztben lopták el az oltványokat, összekeverve a fajtákat, ami majd egy kezelhetetlen kevert telepítést eredményez.

A rendőrséget az esetről egyelőre telefonon értesítették, feljelentést ma reggel tesz az elnök. A szövetkezet ezer eurós nyomra vezetési díjat ajánlott fel annak, aki használható információval tud szolgálni. Ez ügyben a 0903-251 950-es szám hívható.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS