Teszteredmények a Mátyusföldön: a kisebb települések fellélegezhetnek

2021. február 22., 15:41
Horváth Szomolai Andrea

A Mátyusföld kisebb falvaiban visszavonulóban lehet a koronavírus a hétvégi tesztelési eredmények alapján. A nagyobb falvak többségében makacsul, egy százalék felett van jelen a fertőzöttség. A polgármesterek szerint a lakosság már nem képes betartani a kijárási tilalom szabályait, egyre több helyen tartanak családi ünnepségeket.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea
A királyrévi tesztelésen a szuperhősök űzték el a vírust

Annak ellenére, hogy még mindig érvényben van a kijárási és a gyülekezési tilalom, egyre több személynél jelennek meg a közösségi hálón olyan születésnapi ünnepségeken készített fotók. Úgy tűnik, a polgárok már nem képesek tovább szociális kontaktusok nélkül élni, és a következetes ellenőrzések hiányában szabadabbre engedik saját „pórázukat”. Míg a kisebb mátyusföldi településeken úgy tűnik, jobbak a tesztelési eredmények, addig a nagyobb községekben továbbra sem hárult el a veszély.

Nádszeg

Nádszeg, a Galántai és Dunaszerdahelyi járás határán fekvő nagyközség még mindig nem áll jól fertőzöttségi rátákkal. A pénteken 783 elvégzett tesztből 18 lett pozitív és ez 2,29%-os fertőzöttséget jelentett. Kacz Éva polgármester kétségbeesett, amikor reggel tíz órakor már nyolc pozitív volt, fel is tette a kérdést, hogyan tovább. Úgy véli, ezek a számok azt mutatják, hogy az emberek már szabadjára engedték magukat, nem feltétlenül tartják be az óvintézkedéseket, ha pedig így van, az elkövetkező hetekben sem várható a járvány enyhülése, holott a környező településeken csitulóban van a vihar. A polgármester hozzáteszi, a pénteki pozitivitás mindig magasabb, hiszen azok, akik már a héten érzik, hogy megbetegedtek, pénteken mennek tesztelni. Nádszeg szombati eredményei jobbnak mutatkoztak, a 923 elvégzett tesztből 6 lett pozitív, ez 0,65%-os fertőzöttséget jelentett. Összesen tehát az 1706 elvégzett tesztből 24 lett pozitív és ez továbbra is az előző hetekhez hasonlóan 1,4%-os fertőzöttséget jelent.

Királyrév

A Nádszeggel szomszédos Királyrév településen 453 személyt sikerült letesztelni, ebből mindössze egy pozitív eredmény született, ami 0,22%-nak felel meg. "Nagy köszönet az egész tesztelőcsapatnak" – mondta el Agócs Gergely polgármester, aki hozzáteszi, minekutána a faluban újfajta hulladékgazdálkodást vezetnek be, a lakosok a teszteredményre való várakozás közben a moziteremben a szelektálásról szóló kisfilmeket nézhetett. A királyrévi tesztelést még Pókember is meglátogatta, így nem csoda, hogy a vírus inkább visszavonulót fújt.

tesztelés
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Alsószeli, Felsőszeli, Vezekény

Alsószeliben magas részvételről és jó arányokról számolt be Kovács Lajos polgármester. A faluban 917 tesztet végeztek el a két hétvégi nap alatt, amiből mindössze három lett pozitív. A szomszédos Felsőszeli nagyközségben 1501 embert teszteltek le pénteken és szombaton, ebből tíz hozott pozitív eredményt. A szintén kis falunak számító Vezekény is kedvező adatokat mutathat fel, 541 személyből csak két pozitív esetet jegyeztek.

Tallós

Tallóson kicsivel nehezebb dolguk volt a tesztelőbizottságoknak, hiszen nem csak a faluban kellett tesztelni, hanem a település melletti romatelepen, Jegenyésen is. A polgármester és a járási hivatal sem akarta vesztegzár alá helyezni a telepet, így segítséget kértek az egészségügyi tárca intervenciós csapatától. Ha a jegenyési romák pozitívak, az nem csupán Tallós községet veszélyezteti, hanem a Galántai és Dunaszerdahelyi járások más falvait is, hiszen ők mozognak mindkét irányba – jegyezte meg a polgármester, Horváth Zoltán. A roma telepen élőket segítik és a lakók újabb tesztelése várható. Tallóson a hétvégén 770 letesztelt emberből 5 pozitív esetet regisztráltak.

Hidaskürt, Diószeg, Jóka, Nagyfödémes

A közeli Hidaskürtön 597 esetből kettő lett pozitív. Diószeg városában egy állandó mintavételi pontként szolgál a helyiek által öreg kultúrházként ismert épület. Krommer Gábor, a tesztelés koordinátora úgy értesítette a közösséget az összhéti tesztelés során 3439 embert teszteltek le, ebből 46 lett pozitív, közülük 29-en hazaiak. Ez még mindig magas százalékarányt mutat.

Jókán sem túlzottan jobb a helyzet, a nagy településen 1320 tesztelt személyből 22 lett pozitív, a  pozitivitási ráta 1,67%. A másik  nagyközségben, Nagyfödémesen valamelyest javul a helyzet, 1994 teszteltből 11 pozitívat találtak.

tesztelés
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
illusztrációs felvétel
Taksony

A Galántához közeli Taksonyon is jó hírekről számolhatnak be, az 1117 tesztből mindössze 1 lett pozitív, de mivel ez a személy 65 éven felüli, a kormányrendelet értelmében 4 pozitív esetnek számítandó. Minden esetre úgy tűnik, Taksonyon eredményes harc folyt a koronavírussal szemben.

Vágsellyei járás

Jól állnak a Vágsellyei járáshoz tartozó magyarlakta falvak is. Deákin 1039 tesztből 6 pozitív - 0,58%. Zsigárdon 599-en vettek részt a tesztelésen ebből egy személy eredménye lett pozitív. A járás legnagyobb falujában is nagyon jó eredmény született, Pereden 1600 tesztből 7 mutatkozott pozitívnak, ez százalékban 0,44, ezzel hosszú idő óta Pered nem tartozik a legfertőzöttebb nagyközségek közé.