2023. szeptember 25., 08:16

Templomkerti Ízparancsolat Fülekkovácsiban

A fenti címmel, idén immár harmadik alkalommal rendezte meg gasztronómiai rendezvényét a Fülekkovácsi Csemadok Alapszervezete. A főzőversenyre jelentkezett csapatok a szervezők kérésére idén káposztás ételeket készítettek.

Ízparancsolat
Fotó: Demecs Andrea/FB

Gál Veronika, a Csemadok helyi elnöke portálunknak elmondta, az első Ízparancsolatot 2019-ben szervezték, amit összekötöttek a szervezet 70. évfordulójának megünneplésével. Visszaemlékeztek a helyi ASZ elmúlt éveire, tevékenységére, díjazták az aktív tagokat, alapítókat, és ekkor bográcsos ételek készültek. Majd a Covid miatt két év kényszerpihenő következett,  és tavaly ismét megrendezték a főzőversenyt, amelyen kizárólag krumplis ételeket készíthettek a nevezettek. Idén a káposztás ételekre esett a választás.

A falunkban a Csemadok helyi szervezete korábban nem rendezett gasztronómiai jellegű rendezvényt. Sorra vettünk részt és főztünk más települések eseményein, de itthon nem szerveztünk ilyet. Ezért döntöttünk úgy, hogy belevágunk az Ízparancsolat megszervezésébe, melynek helyszínéül mindig a Templomkert szolgál”

– nyilatkozta a szervezet helyi elnöke.

Ízparancsolat
Fotó:  Demecs Andrea/FB

Az idei főzőcsapatok között volt a Csemadok helyi szervezete, Fülekkovácsi község csapata, a helyi alapiskola pedagógusai, a helyi önkéntes tűzoltók csapata. Részt vettek továbbá a losonci, füleki, persi és terbelédi Csemadok ASZ-ek. Valamint idén is tiszteletét tette a rendezvényen Ságújfalu csapata, akikkel jó testvértelepülési kapcsolatot ápol Fülekkovácsi község.

„A csapatoknak káposztás ételekkel kellett készülniük. És el kell mondanom, hogy valami elképesztően széles palettán mozogtak a szakácsok.

Kóstolhattunk húsos káposztalevest, karácsonyi káposztát, töltött káposztát, de volt még babos csülkös káposzta, káposztás batyu, coleslaw káposztasaláta grillezett csirkemell csíkokkal, székelykáposzta knédlivel, káposztás tészta, édeskáposzta leves tejfölösen, göcseji babos káposzta füstölt csülökkel és egy nagyon ötletes étel, a káposztás húspogácsa, amit hamburgerként tálaltak”

– részletezte a repertoárt Gál Veronika.

Ízparancsolat
Fotó:  Demecs Andrea/FB

A főzőversenyt kultúrműsor is színesítette. A hivatalos megnyitó után szavalat hangzott el, ezt követte a Fülekkovácsi Mezeicsokor éneklőcsoport dalcsokra, a Ságújfalui népdalkör jelenete, valamint pár dalsláger gitárkísérlettel. Míg a templomkertben rotyogtak az ételek, addig az érdeklődők szentmisén vehettek részt, melyet idén a füleki Efrem atya mellett a ságújfalui Kapás Attila atya celebrált.

Az imádságunk meghallgatásra talált, mert az égiek mindvégig velünk voltak. Felhők jöttek-mentek, de az égi áldás szerencsére csak este érkezett, amikor már otthonunkban pörgettük vissza a nap eseményeit, az újabb találkozásokat, beszélgetéseket, jókedvet, együtt töltött perceket és a templomkert ízeit”

– zárta Gál Veronika.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.