2018. szeptember 6., 14:18

Tematikus játszóparkok épülnek kilenc határ menti településen

Szlovákiában és Magyarországon is egyedülálló az az Interreg V - A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a közeljövőben megvalósuló „Cultplay-projekt”, amelyet az érintett hazai és túlparti települések vezetőinek részvételével szeptember 6-án a komáromi Városházán megtartott sajtótájékoztatón mutattak be a média képviselőinek.

Tematikus parkok
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A tematikus játszóparkok felépítését célzó pályázat lényege, hogy a Pons Danubii EGTC 9 településén majd egy másik város neves épületének kicsinyített másában játszhatnak és gyarapíthatják ismereteiket a gyerekek. Kiemelt célja pedig a határon átnyúló együttműködés megerősítése.

Innovatív módon hasznosítják a helyi kulturális örökséget

A kulturális örökség innovatív felhasználásának nevezte bevezetőjében Stubendek László, Komárom polgármestere e projektet, amelynek vezetője Nagy Dávid, Érsekújvár alpolgármestere. A projektvezető szerint Európa jövőjének alapját éppen a határokon átívelő regionális együttműködés jelentheti. Hangsúlyozta: miközben az épülő tematikus parkokban majd a családok apraja és nagyja megismerkedhet az érintett települések történetével, azok a helyi idegenforgalom felvirágzását is szolgálják. Azt is elárulta: városukban épül fel a legnagyobb volumenű játszópark, amely a már nem létező helyi vár kicsinyített mása lesz.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A továbbiakban elhangzott: az észak-komáromi Anglia parkban a dél-komáromi Csillag erőd, Dél-Komáromban pedig a túlparti Öregvár kicsinyített mása épül fel. Gútán lesz látható a projekten belül legmagasabbnak számító tatai vár, Tatán pedig Malom park létesül, a gútai vízimalom kicsinyített másával. Vágsellyén a majki remeteség mása, a testvértelepülésének számító Oroszlányban pedig a vágsellyei Pázmány Péter reneszánsz kastély kap helyet. Kisbéren a gútai fahidat mintázzák meg, valamint e magyarországi város címerépületének minősülő lovarda mása is megtekinthető lesz. Ógyallára kerül a legkisebb objektum: az oroszlányi bányászmúzeum mása. Ott már október végéig befejeződnek a munkálatok, s novemberre tervezik a tematikus park átadását. A többi 8 multifunkcionális interaktív játszótér valószínűleg 2019 tavaszától fogadja a látogatókat.

Játékos ismeretgyarapítás digitális eszközök segítségével

Keszegh Béla, Komárom alpolgármestere a projekt műszaki jellegű részleteit ismertette. Elmondta: korszerű digitális eszközökkel teszik még vonzóbbakká az új interaktív játszótereket. Azok nem csak a tartalmas kikapcsolódást szolgálhatják, hanem erősíthetik az érintett településekhez való kötődést is. Egy mobilalkalmazással pedig minden korosztály képviselői számára lehetővé válik a játékos formában történő ismeretgyarapítás. Már elkészült a közel 2,9 millió euró értékű projekt weboldala. A www.cultplay.eu oldalon három nyelven részletezik e parkok paramétereit, költségeit s teszik lehetővé a vizualizációt. Az említett összeg 85 százalékát uniós pénzekből, 10 százalékát szlovákiai, illetve magyarországi állami támogatásból fedezik. Mindössze a fennmaradó 5 százalék önköltséget kell a 9 helységnek állnia. 

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Bara Zoltán, a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) igazgatója arról beszélt, hogy a kezdet kezdetén az EGTC is projektpartner volt, de aztán Észak-Komárom átvette e szerepet. Megjegyezte: az egyenként 2-300 ezer euró körüli összegbe kerülő tematikus parkok nagyobbak lesznek a szokványos játszótereknél, s azoknál több funkciót töltenek majd be. Mindegyik mellett tájékoztató táblákat helyeznek el, amelyek a további 8 parkra is felhívják a látogatók figyelmét.

A lokálpatriotizmus erősítése és idegenforgalmi vonzerő

Majd többgyermekes apaként is állította: az összes objektum bebarangolása több hétvégén értelmes családi programnak számíthat. Szerinte azok oktató-nevelő jellegét az iskoláknak is érdemes lesz kiaknázniuk, akár rendhagyó tanítási órákon vagy osztálykirándulásokon. Végül, de nem utolsó sorban említette a parkok idegenforgalmi látványosság mivoltát, amely segítségével a turistáknak is bemutathatjuk értékeinket. Kiemelte: Szlovákiában és Magyarországon is egyedülálló az Interreg V - A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a közeljövőben megvalósuló „Cultplay-projekt”. Hasonló parkok csak Nyugat-Európában találhatók.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A jelenlevő városvezetők közül többen felszólaltak a sajtótájékoztatón. Horváth Árpád, Gúta polgármestere leszögezte: évente elvégzett felméréseik is bizonyítják, a helyi lakosság örül a játszóterek építésének és felújításának. Sinkovitz Zoltán, Kisbér polgármestere hangsúlyozta: a városukban felépülő gútai fahíd településeket, régiókat összekötő mivolta miatt jelkép értékűnek bizonyulhat.

Turi Bálint, Dél-Komárom alpolgármestere a parképítés kapcsán a gyerekek érdekeinek figyelembe vételén túl annak idegenforgalmi vonzatát is kiemelte. Kifejezte abbéli reményét, hogy az objektumok majd nagyon jó minőségben készülnek el és sokáig szolgálják az említett célokat. E cikk írója pedig sokadmagával együtt abban is bízik, hogy azok, több játszótérhez hasonlóan, nem válnak vandálok martalékává...

Tematikus parkok
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.