“Teljességgel alkalmatlan!” Nagy a felháborodás Nagymegyeren, népszavazás útján váltanák le a polgármestert

2020. november 25., 16:36
Langschadl Mátyás

Rendkívül feszült a hangulat a nagymegyeri önkormányzatban, hiszen Holényi Gergő polgármester – több képviselő állítása szerint – hónapok óta semmibe veszi a testületet és önkényes döntések sorozatát hozza meg. Holényi leváltása érdekében még májusban aláírásgyűjtés indult a városban, az akcióhoz eddig több mint kétezren csatlakoztak. A kezdeményezés célja, hogy helyi népszavazást írjanak ki a polgármester leváltására. Holényi Gergő szerint az egész akció semmi másról nem szól, csak hangulatkeltésről, ugyanakkor ígéri, hozzon is bármilyen eredményt a kezdeményezés, le fogja vonni a megfelelő következtetéseket.

holenyi-gergo-polgarmester-nagymegyer
Fotó: Szabados Kati
Sorozatos csaták helyszíne: a nagymegyeri városháza.
“Közröhej tárgya lettünk a Csallóközben”

Tarcsi Imre, aki magánszemélyként indította el az aláírásgyűjtést, a ma7.sk-nak nyilatkozva elmondta, májusban még abban bíztak, hogy a kormány beváltja ígéretét, és leviszi a helyi népszavazásokon való részvételi küszöböt 50 százalékról 30 százalékra.

“Ez egyelőre nem történt meg, és emiatt az aláírásgyűjtés is egy rövid időre megakadt. Az utóbbi időszakban azonban a polgármesternek olyan ügyei kerültek nyilvánosságra, amely új lendületet adott a kezdeményezésnek” – közölte Tarcsi Imre, hozzátéve,

jelen pillanatban mintegy 2300 aláírásnál tartanak, de karácsonyig legalább 3000-et akarnak összegyűjteni annak érdekében, hogy a népszavazást mindenképpen kiírják.

Ehhez az érvényes rendelkezések szerint a választópolgárok 30 százalékának aláírására van szükség. Nagymegyeren valamivel több mint hétezer választópolgárt tartanak nyilván, az aláírások száma tehát már most eléri a szükséges minimumot, Tarcsi Imre azonban azt mondja, az ünnepekig tovább folytatják az akciót, mert “biztosra akarnak menni”.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője szerint már az is joggal kifogásolható Holényi Gergővel szemben, hogy kampányában “bődületes hazugságokkal árasztotta el a közvéleményt”, ám amióta polgármester lett, csak "tovább romlott a helyzet".

Olyan személyeket nevezett ki képviselői jóváhagyás nélkül a városi cégek élére, akik hozzá vagy a baráti társaságához közel állnak. Ez történt a helyi lakásgazdálkodási vállalat, de számos más vállalat, például a nagymegyeri fürdő esetében is. Teljességgel alkalmatlan a feladatra. Amióta ő Nagymegyer polgármestere, közröhej tárgya lettünk a Csallóközben”

– vélekedett Tarcsi Imre, hozzátéve, a népszavazás érvényességéhez komoly mozgósításra lesz szükség, ennek ellenére bízik abban, hogy sikerül elmozdítani Holényit a polgármesteri székből.  

A városban egyre rosszabb a közhangulat

“Sajnos muszáj egyetértenem a polgármester leváltását célzó kezdeményezéssel” – vélekedett a ma7.sk érdeklődésére Pongrácz Kálmán, MKP-s városi képviselő, aki szerint az elmúlt néhány hónap bizonyította, Holényi Gergő alkalmatlan a polgármesteri feladatok ellátására. 

Pongrácz Kálmán szerint ugyanakkor egy olyan városban, mint Nagymegyer, nem lesz egyszerű elérni, hogy a helyi népszavazás érvényes legyen, ehhez ugyanis a választásra jogosultak több mint 50 százalékának részt kellene vennie rajta.

“Láthattuk, ez az önkormányzati választásokon sem szokott teljesülni, nemhogy egy referendumon” – mutatott rá. Pongrácz szerint azonban már az is nagy dolog, ha az emberek ebben a kérdésben kinyilvánítják a véleményüket.

Az MKP-s képviselő szerint a legnagyobb baj Holényivel, hogy nem tartja be a határozatokat, nem kommunikál a testülettel, teljesen ignorálja a lakosokat, akadályozza az egyes beruházásokat, amivel anyagilag is megkárosítja a várost.

Pongrácz szerint az olyan alapvető dolgokat sem sikerült megoldani Holényi ciklusa alatt, mint a legszükségesebb útszakaszok kátyúzása, nem véletlen, hogy a városban egyre rosszabb a közhangulat.

Bírósági ügyek vannak folyamatban

Hasonlóan látja a helyzetet Varga Albin független önkormányzati képviselő is, aki szerint Nagymegyeren már “tarthatatlan állapotok uralkodnak”.

A költségvetésből komoly tételek hiányoznak, amit a polgármester és a hivatalvezető úgy próbál palástolni, hogy ide-oda csoportosítanak át több tízezer eurós összegeket”

– mondta el a képviselő, aki bírósági eljárást is kezdeményezett a polgármester ellen, mert szerinte törvénytelenül nevezte ki az ügyvezető igazgatót a városüzemeltetési vállalat élére.

A bíróság kimondta, hogy a polgármester törvénytelenül járt el, ám az ítélet még nem jogerős. Ennek ellenére Holényi továbbra is önkényes döntéseket hoz, semmibe veszi a testületet"

– emelte ki Varga, aki szerint Nagymegyeren még nem volt olyan polgármester, aki annyi alkalommal élt volna a vétójogával, mint Holényi két év alatt.

A független képviselő úgy tapasztalja, most már nemcsak a képviselők, hanem az emberek is - állítása szerint 80 százalékuk - a polgármesterrel szemben van. Mint mondja, akár érvényes lesz a népszavazás, akár nem, amennyiben több aláírást sikerül Holényi leváltása érdekében összegyűjteni, mint amennyit a választásokon kapott, a polgármesternek le kellene vonnia "bizonyos következtetéseket".

Polgármester: Ki kell rántani a várost a korrupció mocsarából

Holényi Gergő polgármester azt ígérte, hozzon is bármilyen eredményt a népszavazás, le fogja vonni a megfelelő következtetéseket. A leváltását célzó akciót ugyanakkor hangulatkeltésnek tartja.

“Nem foglalkozom az aláírásgyűjtéssel, csinálom tovább a feladatomat, úgy ahogy eddig is csináltam” – közölte megkeresésünkre.

Véleménye szerint azt, hogy Nagymegyeren rossz a közhangulat, csak az őt támadó képviselők szeretnék elhitetni. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a képviselő-testület és a polgármester között valóban feszült a viszony.

“Ennek részben a személyeskedés az oka. Másrészt az, hogy a képviselő-testület nem végzi a munkáját, és én ezt szóvá is teszem. Ráadásul amiatt is érnek támadások, mert a képviselők nincsenek kibékülve a hivatalvezetőmmel” – mondta el.

Holényi szerint azért támadják a személyét, mert ő azzal a szándékkal vette át a város vezetését, hogy kihúzza a várost abból a “korrupciómocsárból”, amibe az elmúlt években belesüllyedt.

“Az, hogy ezt egyes képviselők támogatják vagy sem, az őket minősíti. Azt persze el kell ismernem, hogy négy év nem lesz elegendő idő arra, hogy megváltoztassam azt a fajta politikai kultúrát és hozzáállást, amely Nagymegyeren évek óta tapasztalható. Arra, hogy a korrupciót teljeséggel száműzzem ebből a városból és hogy egy átláthatóbb gazdálkodás alapjait letegyem, hosszabb időre lesz szükség” – vélekedett.