2019. augusztus 2., 12:49

Teljeskörűen felújították a csallóközaranyosi Magyary Kossa-kúriát

Hamarosan ismét élettel és valószínűleg a helyi műkedvelő művészek festményeivel, fotóival... telik meg az idén 250 éves, csallóközaranyosi Magyary Kossa-kúria. Az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében teljeskörűen felújított ingatlanban a várt kedvező önkormányzati döntést követően Alkotások Háza nyílna.

Kúriát fel
Médialapozó
Fotó: Csallóközaranyosi Községi Hivatal

„A községünkben élt Magyary Kossa nemesi család két sarja, Mihály és István éppen 250 évvel ezelőtt, 1769-ben építtette klasszicista stílusú kúriáját, amely a XIX. század második felében a Beniczky család tulajdonába került. A későbbiekben, egészen 2011-ig orvosi rendelőként üzemelt. Az évben a a kúriával közös udvarban felépített és nagy parkolóval gazdagított, vadontaúj épületbe költözött át a rendelő. Bár a kúriaépületet aztkövetően a nyugdíjasklub és a horgászszövetség még használta, az állaga egyre romlott. Annak érdekében, hogy teljesen ne menjen tönkre, interreges pályázati pénzt próbáltunk szerezni a felújítására“ - tájékoztatta portálunkat Varjú Éva mérnök, a település polgármestere.

Örömmel tudatta, hogy sikerrel jártak a Dunamente természeti ízei elnevezésű, interreges program során.

Fotó: Csallóközaranyosi Községi Hivatal

„E határon átnyúló program kapcsán egyebek mellett turisztikai és természetvédelmi célokra, továbbá a táj jellegének megőrzésére igényelhető támogatás. E lehetőséggel az Alsó-Csallóközi Társuláshoz tartozó más községek is éltek. Például a kapott összegből Lélen kishajó-kikötő épült, Kolozsnémán kishajót vásároltak, másutt szeméttárolókat, parki padokat és játszótéri hintákat vettek. Mi a Magyary Kossa-kúria felújítására 300 ezer eurót kértünk, és közel 150 ezret kaptunk. Mivel a teljeskörű felújítás végül 350 ezer euróba került, az önkormányzati döntés értelmében e célra 200 ezer eurót különítettünk el a községi kasszából“ - árulta el.

Elmondása szerint e történet még 2017-ben kezdődőtt, majd 2018 májusában tették közzé a pontos közbeszerzési feltételeket, amelyeket később némileg módosítottak.

„Az illetékesek a sok huzavona után csak tavaly november 21-én, három ellenőrzés után hagyták jóvá a tervezett felújítás megkezdését. Mivel a téli hónapok nem alkalmasak az ilyen munkálatokra, azok végül idén márciusban indultak be. Mivel azokat a vonatozó jogszabály értelmében ez év végéig kellett befejeznünk, gyors ütemben zajlott a tetőszerkezet- és vezetékcsere, az épület szigetelése, a girbe-görbe falak talajburkolattal való kiegyenlítése, a jó minőségű nyílászárók felszerelése, a belső és külső vakolás és festés elvégzése, valamint a 170 négyzetméter nagyságú udvar térkövezése. Ekképp a kivitelező, komáromi TONEX Kft. a tervezettnél korábban, már júliusban végzett a tervezett munkálatokkal“ - ecsetelte a további részleteket.

Fotó: Csallóközaranyosi Községi Hivatal

A mutatós épület hasznosításáról a helyi önkormányzat vélhetően a következő ülésén dönt. Varjú Éva polgármester azt szorgalmazza, hogy az az Alkotások Házává váljon.

„Mivel falunkban több amatőr művész tevékenykedik, jó lenne a festményeiket, rajzaikat, fotóikat, fafaragványaikat a kúriában kialakítandó Alkotások Házában megőrizni és kiállítani az utókor számára. Bár ez az én szándékom, de természetesen ez ügyben is a végső döntést a helyi képviselőtestület hozza majd meg“ - zárta tájékoztatását Csallóközaranyos első embere.

Kúriát fel
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék