Teljes kapacitással működik a Kármán József Óvoda

Szvorák Emese 2019. június 17., 19:49

A losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda eredetileg családi háznak épült, mely a város szívében, mégis az autók zajától megfelelő távolságra, füves, fás környezetben található. Az intézmény igazgatója Csúsz Péter, az óvodáért felelős helyettes Gyetvai Judit.

Fotó: Kármán József Alapiskola és Óvoda archívum

Az óvoda 37 gyermek számára biztosít férőhelyet, amelyet minden évben teljes mértékben betöltenek. Az óvoda kapacitása így az elmúlt évek során 100%-ban kihasznált. Idén sem lesz ez másképp.

A 2019/2020-as tanévre 13 gyermeket tudtak felvenni az intézménybe,

ennyi volt ugyanis a szabad férőhely. Két vegyes életkorú csoportban folyik az oktatói-nevelői tevékenység. Viszont csoportjaik nem csupán életkorban vegyesek, hanem különböző nyelvi közegből is érkeznek a gyermekek.

„Elsősorban magyar anyanyelvű gyermekek látogatják az óvodánkat. Jó látni, hogy a fiatal szülők között újra egyre többen választják az anyanyelven való tanulást, és a magyar anyanyelvű gyermekeiket magyar óvodába íratják, megadva nekik ezzel az identitásuk alapjait. Számukra sokkal könnyebb az iskolába való átlépés. Mire a magyar iskola diákjai lesznek, már ismerik a környezetet, a pedagógusokat, és ez megkönnyíti az iskolakezdést is.

Fotó: Kármán József Alapiskola és Óvoda archívum

A magyar anyanyelvű gyermekeken kívül magyar-szlovák vegyes nyelvi családokból is vannak gyermekeink.

A vegyes nyelvi házasságokból jövő gyermekek is külön örömöt jelentenek. Egyrészt megtisztelőnek érezzük, hogy a mi óvodánkat választják, másrészt jó látni, hogy mindkét szülő anyanyelvének a megtanítását fontosnak tartják. Ami még ettől is értékesebb számunkra, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vegyes nyelvi házasságból érkező gyermekeink, az óvodánkból a magyar iskolában folytatják tovább tanulmányaikat”- nyilatkozta Gyetvai Judit.

„Amikor iskolát választanak a szülők akár egységes, akár vegyes nyelvi környezetből, már sokkal tudatosabbak, és van jövőképük. A gyermekeik általában mindkét nyelvet jól beszélik, s míg a szlovák nyelvvel a szűkebb és tágabb környezetükben folyamatosan találkoznak, azt használják és tanulják a magyar iskolában is, addig a magyar nyelvet csak a magyar nyelvű tanintézményben sajátíthatják el. Így a szülők gyermekeiknek hosszú távon a lehetőségek tárházát adhatják meg, hiszen sokkal több választási lehetőségük van kötődési pontokat találni, középiskolát, egyetemet választani majd a későbbiekben”- tette hozzá.  

Az óvoda épületét a Kárpát-medencei óvodaprogramnak köszönhetően 2018 májusára felújították. Kicserélték a teljes tetőszerkezetet, valamint víz- és hőszigetelést végeztek az épületen, a mennyezetet pedig lejjebb hozták. Emellett a szülőkkel közösen rendezték az udvart, a játszóteret és kifestették az osztálytermeket.

„Az óvodánk iránt, szerencsére már hosszú ideje nagy az érdeklődés, de az épület felújítása mindenképp vonzóvá teszi. Jól felszerelt, és korszerűnek is mondható. Ami számunkra ennél is fontosabb, hogy családias és barátságos, ahol igyekszünk olyan környezetet kialakítani, hogy a gyermekek fejlődése biztosítva legyen. Hisz a szülőknek fontos, hogy a gyermekeik egészséges környezetben, megfelelő körülmények között töltsék az óvodai mindennapjaikat”- magyarázta. 

Képgalériánk:
Fotó: Kármán József Alapiskola és Óvoda archívum

Gyetvai Judit azt is elmondta, hogy

elsősorban azt szeretné elérni, ha a következő időszak is legalább olyan sikeres lenne, mint amilyennek a gyermekek az idei tanévet értékelték.

“Megkérdeztük az óvodásainkat, hogy milyen volt az elmúlt iskolaévük, s ilyen kedves válaszokat kaptunk: fantasztikus, vidám, jó volt, hogy ide járhattam, barátokat szereztem, szerettünk tornázni, az oviolimpia, jó volt óvodában játszani, Zolikával olimpiai stadiont építeni, festeni, fűrészelni, apukásat játszani, táncolni, kézműveskedni, Rátkán kirándulni, gombát szedni, nyuszit, kecskét, lovat, kutyát nézni, dombra menni, láttunk ott szivárványt, igazi tűzoltóautót nézni, cirkuszt csinálni, az is jó volt, hogy esett az eső, és az udvaron voltunk, mesét hallgatni, színházba menni, jó volt, amikor anyák napján az anyukák az óvodában voltak, és könnyeztek is, jött a Mikulás, rendetlenkedtünk a maszkabálon, és táncoltunk, meg nagy buli volt, megtanultuk óvodában, hogy milyenek a szülők, hogy nem szabad veszekedni a barátnőkkel, nem szabad verekedni, egymásra nem jó kiabálni, tanultunk a szivárványról, verset tanultunk, énekeket, és számolni, és megtanultuk, hogy mindenki mindenkinek a barátja”- zárta.

0 HOZZÁSZÓLÁS