Tehetség a sors tenyerén

2020. január 18., 19:11
Radi Anita

A Dunaszerdahelyen született Bittera Sophie Iman a Pozsonypüspöki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola negyedik osztályos tanulója. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, nemcsak a Felvidéken, de Magyarországon is ismert. A különleges tehetségű kislányt többek közt a dunaszerdahelyi MOL Arénában hallhattuk énekelni az Ismerős Arcok Nélküled című slágerét. Kevés szem maradt szárazon.

Sophie édesanyja, Bittera Katalin a pozsonypüspöki alapiskola tanára és igazgatóhelyettese. A szülők számára egyértelmű volt, hogy magyar iskolába írassák a gyermeküket, annak ellenére, hogy az édesapa cseh nemzetiségű. Mivel Dunaszerdahelyen is van magyar iskola, kézenfekvő a kérdés, miért döntöttek a pozsonypüspöki alapiskola mellett. Katus, az édesanya elmeséli, hogy főiskolás korában szinte a sors vezette Pozsonyba, ahol rátalált a pozsonypüspöki magyar iskolára. Azonnal megtetszett neki az iskola családias hangulata, így rögvest érdeklődött, a jövőben esetleg dolgozhatna-e az intézményben. Itt kezdte a pedagógiai pályáját, és azóta is a pozsonypüspöki alapiskola szlováknyelv- és informatikatanára. Sophie egyébként már óvodába is Pozsonypüspökibe járt, amelyet a szülők szintén a családias légkör miatt választottak.

Természetesen az is érdekelt bennünket, hogy honnan származik az Iman név, ami Sophie második neve. A kislány azonnal beavat minket neve kiválasztásának hátterébe: az arab eredetű Iman jelentése hit. David Bowie feleségét, a szomáliai származású fotómodellt hívták Imannak. Az édesanyjának annyira megtetszett ez a különleges hangzású név, hogy eldöntötte, ha egyszer lánya születik, ezt a nevet fogja viselni. Ez a név olyan különleges, mint ő, mondja büszkén az édesanya, és ez esetben szó sincs túlzásról. Sophie ugyanis ifjúkora ellenére számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet.

Már kiselsősként szavalóversenyeken vett részt, sikeresen szerepelt a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Országos Versenyen. Mivel Sophie-t a színjátszás is érdekelte, így természetes volt, hogy az éneklést is elsajátítja.

Ez a két műfaj ugyanis szinte összetartozik. Katus pedagógusként nyilván több tehetséges gyermekkel találkozott már a tanári pályája során. De melyik volt az a pillanat, amikor a saját gyermekében fedezte fel a tehetséget, hogy a kislány kiemelkedik a kortársai közül? Az édesanya elmeséli, hogy már nagyon hamar felfigyelt So-phie képességeire. Azzal kezdődött, hogy a kislány jóval hamarább kezdett el beszélni, mint a korabeli gyerekek. Azonfelül már pici korában gyönyörűen ki tudott ejteni bonyolult és hosszú szavakat. Egy anyák napi műsorban az anyuka osztálya lépett fel, és velük együtt az akkor még csak hároméves Sophie is. Amikor a kislány kiállt, és elmondta a darab rá eső részét, olyan tapsot kapott, hogy már akkor lehetett érezni, nagyon tehetséges, és egyben élvezi, ha szerepelhet, emlékezik vissza az édesanya.

Az ének területén is szinte azonnal felfedezték Sophie tehetségét. Jelenleg Keviczky Tünde operadíva és énektanár készíti fel a fellépéseire a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskolában.

Az anyuka elmondta, mennyire meglepődött, amikor megtudta, hogy a kislánya fog énekelni a DAC–Slovan rangadó előtt, hiszen Sophie még csak akkor kezdte tanulni az éneklést. Ám Keviczky Tünde megnyugtatta, hogy a kislány igenis méltó arra, hogy a telt házas MOL Arénában fellépjen (énektársa a felbári Farkas Olivér volt).

Bittera Sophie

Sophie persze nagyon örült a felkérésnek. A fellépés előtt természetesen izgult, de ennél még jobban a Puskás Aréna megnyitóján. Sophie számára ez a két esemény nyújtotta a legnagyobb élményt és örömöt. Ezenkívül szintén nagy eseménynek tartja, hogy már harmadik alkalommal szerepelhetett Rimaszombatban a Tompa Mihály Országos Versenyen, ahol a kategóriájában sikerült nyernie. De a Gyurcsó István Szavalóversenyen, a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon, vagy a komáromi Pislákoló mécses vers- és prózamondó versenyen is kimagasló eredménnyel szerepelt.

Sophie az ének, a szavalás és a színjátszás mellett rajzolni is szeret. Ennek kapcsán az édesanya kiemelte, mennyire hálás mindazoknak a kitűnő szakembereknek és tanároknak, akik a kislány tehetségére felfigyeltek.

Szerencsének tartja, hogy olyan emberek vannak Sophie életében, akik sokat tesznek érte. Ilyen Fodor Mária rajztanár, Keviczky Tünde énektanár, Csanaky Eleonóra, aki a kislányt a szavalóversenyekre készíti fel, illetve Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin, akik a színjátszás terén nyújtanak segítséget. Katus szerint ugyanis nem elég csak a tehetség, a környezet is fontos, amely a gyermeket körülveszi, és a tehetség kibontakozását támogatja.

Sophie-t legutóbb Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész XII. Budapesti Újévi Koncertjén láthattuk, 2020. január 1-jén. Maga Mága Zoltán kereste fel Keviczky Tündét, hogy szeretné a koncertjén szerepeltetni Sophie-t és Olivért, akik a Nélküled című dalt közösen énekelnék el annak szerzőjével, Nyerges Attilával. A gyerekek előadását hatalmas taps jutalmazta Budapesten. Külön öröm volt, hogy a koncert végén számos magyar híresség jött gratulálni Sophie-nak, köztük László Boldizsár operaénekes. A kislány találkozhatott Bodrogi Gyulával, Wolf Katival és Takács Nikolasszal is. 

Tavaly december 14-én Budapesten lépett fel az Országház gyermekkarácsonyán. A kislányra a pozsonyi Csemadok egyik rendezvényén figyelt fel Szili Katalin, aki rögtön felvetette, hogy szeretné, ha Sophie részt venne a budapesti karácsonyi rendezvényen. Nagy élmény volt, hogy találkozhatott többek között Király Viktorral, Varga Miklóssal, Varga Szabolccsal, Kautzky Armanddal és Fábián Évával, akik szeretettel fogadták a tehetséges kislányt.

Amikor Sophie-t a terveiről kérdezzük, elárulja, hogy az ének és színjátszás mellett feltaláló szeretne lenni. Különös párosítás, annyi szent, de nincs okunk kételkedni, hogy a szerteágazó tehetség bármire képes lehet. Újabban a filmrendezés is érdekelni kezdte, sőt, már saját kisfilmet is forgatott.

Édesanyja szerint  ezen a területen kiváló képzést kínálnak a gyerekeknek a különböző nyári színjátszó táborok Kassán, Hetényen vagy Dunaszerdahelyen. Sophie számára azért különösen fontos az éneklés, mert mindig felvidítja. A szavalást pedig azért kedveli, mert olyankor szép meséket van alkalma elmondani. Ha majd egyszer idős lesz, mondja, ennek köszönhetően tud majd a gyerekeknek mesélni különböző történeteket a gyermekkorából.

Bittera Sophie - 02

(Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/02. számában)          

Kövesse facebook oldalunkat is!