2022. szeptember 29., 10:43

Teher vagy érték az idősotthon? – polgármestereket kérdeztünk

Szerencsésnek mondhatja magát az a település, ahol valamilyen szociális intézmény működik. A jövő demográfiai mutatói nem túl kecsegtetőek, ezért elsősorban idősotthonokra lesz szükség, a mainál jóval nagyobb számban. A helyi önkormányzatok által működtetett idősotthonok a nagyon közeli jövőben igencsak nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen érzékenyen érintheti őket az energiaáremelés. 

öreg idős betegség
Fotó: pexels.com

A települések vezetői egyre türelmetlenebbül várják, hogy kiderüljön, mennyiért fognak fűteni és világítani, lesz-e valamiféle ársapka, vagy pedig az árak annyira elszabadulnak, hogy veszélybe kerülhet ezen intézmények puszta léte.

Újat építenének
Bős, Gúta, Ajnácskő
Fotó:  Bős honlapja
Az idősotthon az Amade-kastélyban működik

„Semmit az égvilágon nem tudunk arról, hogy mire számítsunk jövőre. Legalábbis, ami az energiaárakat illeti. Ami jó hír, hogy adóssága nincs az idősotthonunknak, de hogy mi lesz tovább, arról fogalmunk sincs.

Már ki is írtuk a versenypályázatot egy új öregek otthonára, mert az Amade-kastély ódon falai közül sokkal modernebb és energiatakarékosabb épületbe szeretnénk költöztetni a lakókat. Sokkal komfortosabb egy- és kétágyas szobák lesznek benne kialakítva. Állami támogatásból szeretnénk megépíteni, de menet közben volt egy óriási áremelkedés. Az állami támogatás összegétől függ, hogy egyáltalán abból fel tudjuk-e építeni, vagy pedig várnunk kell egy kedvezőbb helyzetre, olcsóbb építési árakra”

– tájékoztatja portálunkat Fenes Iván, Bős polgármestere, ahol egy 80 személy befogadására alkalmas idősotthon működik az ottani kastélyban.

A Covid alaposan belekavart az intézmény életébe is, jelenleg 70 lakóról gondoskodnak. A polgármester szerint a fűtésen spórolni nem tudnak, mert az időseknek eleve melegebb kell, fázékonyabbak és az épület is régi, nagy belmagassággal, tág terekkel. A 18 fok számításba sem jöhet, ennél melegebbre kell felfűteni a szobákat. Ha lesz mivel és miből...

Fenes Iván bízik abban, hogy számíthatnak állami támogatásra az energiaárakat illetően. De nem tartja kizártnak, hogy olyan idők jönnek, amikor a rezsi kifizetése komoly problémát okozhat, lehetetlen küldetéssé válik. Így pedig nagyon nehéz tervezni.

Amit jelen pillanatban tenni tudunk, józan paraszti eszünkre hallgatva, az a költségek maximális visszafogása, a tartalékolás”

– mondja.

Ársapkára várva
Bős, Gúta, Ajnácskő
Fotó:  Gúta honlapja
Gúta madártávlatból

Horváth Árpád, Gúta polgármestere arról számolt be, hogy mint minden intézményüknek, a település által működtetett idősotthonnak is nyújtottak anyagi segítséget, mert ki kell fizetniük az alkalmazottaknak az egyszeri 500 eurós jutalmat.

„Bármilyen is lesz az önkormányzat összetétele a választások után, év végéig még biztosan lesz egy költségvetés-módosítás, amikor már remélhetőleg tudni lehet, hogy alakulnak az energiaköltségek.

A fűtés ára januártól emelkedni fog az idősotthonunkban, de mivel városi hőszolgáltatónk van, ezért biztosan nem olyan drasztikus mértékben, mint ahogy ez sok helyütt már megtörtént. Figyeljük a híreket, várjuk, hogy valamiféle ársapkát meghatározzon a kormány. Az új költségvetések elfogadása is kérdéses ilyen helyzetben”

– fejti ki.

Hetvenöt gútai és környékbeli településekről származó idős ember ellátásáról gondoskodnak idősotthonukban, de úgy látja, hogy a jövőben legalább még egy ekkora intézményre szükség lesz. Talán panzióra is.

„Évente legalább négy-öt olyan idős ember kopogtat be hozzánk, aki el akarja adni a lakását vagy a házát és ide költözne az idősotthonba és annak az árából, valamint a nyugdíjából élne. De mi csak az egészségileg rászorulókat tudjuk felvenni.

Amit viszont elmondhatok, a mi intézményünk még mindig az egyik legolcsóbb, legmegfizethetőbb messze a környéken. Biztosra vehető azonban, hogy az áremelések miatt itt is felfele kell módosítani az ellátási díjat”

– fűzi hozzá.

Fával fűtenek, ami jóval olcsóbb
Bős, Gúta, Ajnácskő
Fotó:  Ajnácskő honlapja
Ajnácskő, előtérben a várrommal

A váráról híres Ajnácskő polgármestere, Poprocký Iván elmondása szerint idén év végig még nem változnak a rezsiköltségeik, de hogy jövőre mennyi lesz, arról egyelőre fogalmuk sincs.

„Azt, hogy problémák lesznek, sejtjük, de egyelőre még semmit sem tudunk. Harminc férőhelyes idősotthonunkat 2018-ban hoztuk létre, mert igény mutatkozott rá. Jelenleg minden helyünk foglalt, várólistánk is van. A Covid alatt nehézkes volt a működés és az új kliensek felvétele. Lakóink zöme innét, a Medvesaljáról, Fülek és Rimaszombat környékéről származik. Egy régi emeletes iskolaépületet alakítottunk át idősotthonná, amely szigetelt, új nyílászárókkal van felszerelve. A másik felszabadult iskolaépület pedig irodáknak, mosodának és öltözőnek ad helyet” – mutatja be az intézményt, hozzátéve, 21 embernek adnak itt munkát.

Habár az idősotthon épületében gázfűtés van, szerencsére alternatív fűtésre is lehetőség nyílik. Fával is tudják biztosítani a meleget. És mivel az önkormányzatnak vannak saját erdei is, innét juttatnak fűtőanyagot az otthonnak, elfogadható áron.

Évek óta fával fűtjük az idősotthont, ami jóval olcsóbb, mintha a gázt használnánk. A másik épületet viszont gázzal fűtjük és a melegvizet is gázzal állítjuk elő. A vízellátást is a falu biztosítja, elfogadható áron, egyedül a villanyáram árának az emelkedése okozhat majd komolyabb fejtörést. Megmondom őszintén, ettől tartunk is. A legnagyobb energiafogyasztók a konyhában vannak, nemcsak a saját lakóinknak, hanem a falubelieknek is, akik igénylik, főzünk, valamint az iskolásoknak is biztosítjuk az ebédet”

– vázolja helyzetüket.

Az élelmiszerár-emelkedés és a rezsiköltségek várható megugrása miatt valószínűleg többe fog kerülni az időseknek az otthonban lakás. Eddig még, más otthonokkal összehasonlítva, rendkívül kedvező áron tudták biztosítani az ellátást. A legrászorultabbak, a 24 órás felügyeletet igénylők havi 380 eurót fizetnek, de a polgármester szerint januártól ez az ár már tarthatatlan lesz. Túl nagy emelést viszont nem tud elképzelni, mert sok idősnek már most sem fedezi a nyugdíja az ellátást, a gyermekeiknek kell ehhez hozzájárulniuk. És többnyire az ő helyzetük sem rózsás.

A legnagyobb munkanélküliséggel küszködő vidék a miénk, ezért nem lehet túl nagy anyagi terheket róni az idősek közeli hozzátartozóira sem. Vannak olyan lakóink is, akik egyedülállóak és mielőtt beköltöztek az otthonba, eladták ingatlanjukat, vagyis önmaguk tudják finanszírozni a többletköltségeket, ha a nyugdíjuk nem fedezi az ellátását”

– magyarázza.

Az idősotthon megnyitását és működtetését amúgy pozitív dolognak tartja, hiszen az emberek javát szolgálja. Ajnácskőn egyébként öt orvosi rendelő is működik, úgyhogy az otthonban élők egészségügyi ellátása is biztosítva van.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.