2022. június 30., 09:01

Te szemét! – avagy szabadtéri nagytakarítás és szenny esztrád

Meghökkentő, humoros, mégis tanulságos performansznak lehettek szemtanúi a dunaszerdahelyi lakosok, akik a tegnap esti órákban a Bartók Béla sétányon jártak, ugyanis a budapesti Tünet Együttes előadásában láthatták a Te szemét! című utcaszínházi performansz – szabadtéri nagytakarítás és szenny esztrádot.

te-szemet-dunaszerdahely
Fotó: Tünet Együttes

Élő kukák mászkáltak a macskaköves sétányon, ámbár csak bizonyos pontig közelítették meg a járókelőket, ugyanis saját színpadot alakítottak ki a Buena Coffee House mellett. Hatalmas ,,szemétszőnyeg” a ,,színpad” közepén, amelyet még a szél is fel-felborzolt időnként. Ezzel téve autentikussá a háromnegyed órás darabot.

A színészek ,,missönimposszible” ruhában is pózoltak a járókelőknek – jobb esetben a kávézgatóknak –, és jó, hogy nem fulladtak bele a 35°C melegbe. A performansz mondanivalója viszont azt hiszem, elérte célját, az emberek biztosan elgondolkodtak a látottakon.

te-szemet-dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla
A szemét-kommandó már a helyén

A Vekker Műhely és Gurigongo Symposium szervezésében valósult meg ez a nem mindennapi előadás. Céljuk ezzel az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, illetve a fogyasztói társadalom és a felhalmozódó hulladék problémáira.

te-szemet-dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla

A budapesti színészek minimális kellékkel és beszéddel dolgoztak, sőt, egyáltalán nem szólaltak meg a performansz alatt. A zenei aláfestés és a művészek gesztusai sokkal többet mondtak el, mert a Tünet Együttes utcai performansza a fogyasztói társadalom nemkívánatos melléktermékét, a szemetet állította fókuszba.

A szemét-kommandó vicces-megdöbbentő akciói a gyanútlan járókelőket vették célba, késztették őket reakcióra. A humorral és melankóliával teli performansz nemcsak a hulladék globálisan megoldatlan problémáira hívta fel a figyelmet, de a társadalom számára hasznavehetetlen, elértéktelenedett emberéletekére is.

te-szemet-dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla
Meghökkentő akciók a „színpadon"

,,A darab első verziója még 2006-2008 környékén készült, s már akkor is aktív téma volt. Nemcsak tárgyi szemétre gondoltunk az előadásunkban, hanem az életünkben, társadalmi szinten mi tud hulladékká válni. Valamint azt is szerettük volna hangsúlyozni, hogy az idősekkel való bánásmódra is oda kell figyelni, mert úgy tűnik, nem adjuk meg számukra a kellő tiszteletet.

Az előadással valamiféle reakciót szerettünk volna kihozni az emberekből, az előadás után a gyerekek segítettek szemetet szedni velünk, ami egyébként nem mindig fordul elő. Úgy tűnt, hatottunk rájuk”

– nyilatkozta a ma7-nek a Tünet Együttes egyik tagja, Szász Dániel.

te-szemet-dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla
Éppen zacskós chipset kínálnak a közönségnek

A közönség között voltak olyanok, akik fennhangon kommentálták a történéseket, és olyanok is, akik először nem értették, mi folyik az utcán (leginkább szemét), de a performansz végére ráeszméltek az események jelentőségére.

te-szemet-dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla
„Segítség, ellepett a szemét!"

Az előadás létrejöttét Dunaszerdahely város önkormányzata támogatta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.