Korizni jó! Távolabbi látogatók is visszajárnak a komáromi jégpályára

Nagy Miskó Ildikó 2019. január 14., 18:24

Egy hónap alatt hozzávetőleg 9 ezren hódoltak téli kedvteléseiknek a komáromi Erzsébet-szigeten december 1-től ismét megnyílt jégpályán. Malina Jaroslavval, az 1981 óta működő létesítmény vezetőjével a jégpálya nyitvatartásáról, kihasználtságáról és a nem megfelelő időjárási viszonyok okozta gondjaikról is beszélgettünk.

Fotó: Archív felvétel
Kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak

A más szlovákiai és magyarországi településekről érkező látogatók számára is vonzó jégpályát a Comorra Servis városi cég üzemelteti. A Malina Jaroslav vezette csapatba egy-egy pénz- és ruhatáros, továbbá 2-2 gépész és jéggondnok tartozik. Viszont a helyi büfét önálló magánvállalkozó működteti.

“Decemberben hozzávetőleg 9 ezren korcsolyáztak és hokiztak a szigeti jégpályán. Ez a nagy látogatottság örvendetes, ám az üzemeltetéshez az időjárási viszonyok nem túl kedvezőek. Az ideális 5 centiméter vastagságú jégréteg kialakítása három éjszakát vesz igénybe. A kiszámíthatatlan olvadás, esőzés és havazás azonban rongálja a jégréteget. Munkánkat az is nehezíti, hogy több mint harmincéves jég- és hójáró kocsival rendelkezünk. Főleg havazás után mindig le kell takarítanunk a pályát. Elképzelhető, hogy ha egy-két óra alatt 200-300 korcsolyázó veszi azt igénybe, bőven akad tennivalónk” – mondta el portálunknak a jégpálya vezetője.

Hétköznapokon a korcsolyázók számára reggel 8-tól 17.3-ig tartanak nyitva. Számukra a nyitva tartás szombaton, vasárnap, ünnepnapokon és iskolai szünidőben 10 és 13, valamint 14 és 17.30 óra közti időpontra módosul. A jégkorongozók 18.30 és 22 óra között használhatják a jeget. Hétfőn és szerdán este a Komáromi Liga hokisaié a pálya. Csütörtökön, pénteken, szombaton, illetve vasárnap pedig más hokicsapatok is edzhetnek a pályán. Már csak kedd este fogadhatnának újabb csapatokat. 

“Megfelelő öltözőkkel, zuhanyozókkal, büfével rendelkezünk, s jó zenével dobjuk fel a hangulatot. Korcsolyák élesítésével és kölcsönzésével is foglalkozunk" - mondta el Malina Jaroslav.

Az előbbit hétfőtől csütörtökig 8 és 16.30 óra között, korcsolyapáronként 3 euróért végzik. Az utóbbi pedig alkalmakként - 10 euró letét ellenében - 2 euró 50 centbe kerül.

A hokimeccsek még mindig népszerűek

A jégpálya üzemeltetője az új idényben sem emelt árakat. A felnőttek 3 eurót, a gyermeküket korcsolya nélkül kísérők 1 eurót fizetnek. A 15 belépésre jogosító bérlet 36, a 30 belépős 65, az egész idényre szóló bérlet pedig 100 euróba kerül. A 15 év alatti gyerekek, a nyugdíjasok csak 2 eurót fizetnek. Számukra a 15 belépős bérlet 22, a 30 alkalommal használható 40, míg az egész idényben érvényes bérlet 65 euróba kerül. 

A hokimeccseken kívül korábban az éjszakai korcsolyázás lehetőségét is felkínálták, ám az iránt a vártnál kisebb érdeklődés mutatkozott. Nagyobb látogatottságot jelentettek a hokimeccsek. Februárban is lesz egy nemzetközi torna, amelyen a hazaiakon kívül magyar- és csehországi csapatok is részt vesznek. 

Malina Jaroslav szerint jobb helyzetben lennének, ha fedett jégpályát üzemeltethetnének. Ugyanis a szabadtéri létesítmény jegének folyamatos hűtése nagyon energiaigényes folyamat. “Évtizedekkel ezelőtt még hosszabb, hidegebb teleket éltünk át. Akkoriban októbertől akár március végéig is megfelelő jégréteget biztosíthattunk. Az utóbbi években azonban az enyhébb időjárás miatt csak decembertől február végéig szoktunk nyitva tartani” - árulta el végül.

0 HOZZÁSZÓLÁS