Tartalmas nyári időtöltés a komáromi Szabadidőközpontban

2021. július 7., 17:15
Nagy Miskó Ildikó

A komáromi Szabadidőközpont - SZIK idei táborszervezését is bonyolította a járványhelyzet, hiszen sokáig annak munkatársai sem lehettek biztosak abban, hogy majd a nyári vakáció alatt éppen milyen előírásokhoz kell igazodniuk. Örvendetes, hogy ennek ellenére hatféle élménydús együttlétet hirdettek meg, s az elsőre már e héten fogadták a 7-14 éves érdeklődőket.

Sokol Erika, a komáromi Szabadidőközpontban igazgatója
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Sokol Erika, a komáromi Szabadidőközpontban igazgatója

„Először a Közegészségügyi Hivatala azon rendelete volt érvényben, hogy a táborozást negatív PCR teszteredmények bemutatásához kötik, majd ezen úgy változtattak, hogy azokra csak az ottalvós táborokban van szükség. A szülők elbizonytalanodtak, hogy egyáltalán beírassák-e hozzánk a gyermekeiket. Nos, most éppen csak ajánlott, de nem kötelező a maszkviselet. Ez a tétovaság azt eredményezte, hogy a korábbi években megszokottnál kisebb létszámokkal, átlagosan 20 fő részvételével valósulhatnak meg a naponta 8-16 óra közti foglalkozásaink. Azokat inkább nevezném játszóházaknak, mint napközis táboroknak“ – mondta el a ma7.sk-nak Sokol Erika, a komáromi Szabadidőközpont igazgatója.

Az olimpia évében, július 6-tól a sportnak jut a főszerep. E héten Slávik Éva vezetésével először a táborozók erőnlétét mérték fel, majd a különféle sportágak kipróbálása után, pénteken újabb mérések következnek. A szervezők bíznak a javuló eredményekben...

E nyáron a gyerekekkel többnyire a szabad ég alatt foglalkozik 3 kollégám, mindnyájan 2-2 egyhetes együttlétet bevállalva. A táborozók e héten elsajátíthatják a kempo és az aerobic alapjait, ma kiruccantak az érsekújvári uszodába, majd ellátogatnak a helyi kajak-kenu klubba, és túrázhatnak is. Időközben akár azt is eldönthetik, hogy az új tanévben valamelyik számukra vonzó sportággal akarnak-e rendszeresen foglalkozni“

– ecsetelte a további részleteket a főszervező.

Kondijavító tornagyakorlatok közben
Fotó: SZIK
Kondijavító tornagyakorlatok közben

Július 12-től 5 napig, Bajkai Eszter irányításával működik majd a Fantasy camp elnevezésű alkotóműhely, amely résztvevői is tartalmasan, például festéssel, varrással, különféle kézműves technikák megismerésével tölthetik az idejüket. „Egyik nap majd ellátogatnak az állatsimogatóval, medencével és természetes anyagokból készült játékokkal is rendelkező, kavai Napocska (Slunce) családi farmra, ahol a kreativitásukat további foglalkozások, például az agyagozás során tehetik próbára“ – tudtuk meg.

Július 19-23. között páratlan kalandokban lehet részük az ún. Kalandorcamp résztvevőinek, akik a járásbeli nevezetességekkel, természetvédelmi területekkel is megismerkednek.

„Halmová Denisa vezetésével kiruccannak a Nemesócsához közeli túzokfarmra, ahol régebben túzoktenyészet is működött. Jelenleg a csodálatos természetben sokféle foglalkozást kínáló gyermekparadicsom várja a családok apraját-nagyját. A virti Varga-jurtatáborban pedig az ősmagyar íjászkodó életmóddal, valamint a környék egyedi állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Ez utóbbi helyszínen lovaskocsira vagy lóra is felülhetnek. Tervben van még az ógyallai csillagvizsgáló megtekintése és az említett farmmustra Kaván.“

Együtt az alkalmi kempócsapat...
Fotó: SZIK
Együtt az alkalmi kempocsapat...

Augusztusban újabb műsorfüzérrel várják a lurkókat. Bajkai Eszter irányításával, 8-a és 13-a között lesz a Montessori camp, amely résztvevőit majd önállóságra szoktatják: „Az élményközpontú foglalkozások során elsajátíthatják a különféle házi- és műhelymunkák alapjait, például süthetnek-főzhetnek, moshatnak-teregethetnek, de akár kalapáccsal is ügyeskedhetnek...“.

Augusztus 16-20. között az úgy nevezett Napsugaras galériában, vagyis szabadtéri helyszíneken, így a martosi Feszty parkban, többféle festési technika alkalmazásával csillogtathatják meg a tehetségüket.

A műveiket pedig a Szabadidőközpont udvarán pénteken megrendezendő kiállításon mutathatják be a hozzátartozóiknak. A vezetőjük Halmová Denisa lesz.

Utoljára, augusztus 23-27-re az Unaloműző tánc elnevezésű, Slávik Éva irányításával megvalósuló egyhetes foglalkozás marad, amely a mozgásról és a különféle tánclépések elsajátításáról szól. Arra még lehet jelentkezni, ám a többi játszóház már betelt. Végül arról értesültünk, hogy valamennyi egyhetes együttlét ára az adott helyszínekre megrendelt koszttal és a belépőjegyekkel együtt 70 euró.

Kövesse facebook oldalunkat is!