Tartalmas évaddal várja a családokat a Cseperedő program

Szomolai Andrea 2018. szeptember 08., 13:32

A Cseperedő program 2015 májusában indult útjára; célja az országos mama-baba klubhálózat kialakítása. A programot az idén már három fő irányvonal határozza meg, egyrészt a Ringató-foglalkozások, másrészt a Szülők Iskolája, valamint kiépülőben van a Babaszínház előadássorozat.

Fotó: Szomolai Andrea

A Ringató mozgalom, amelynek szülőanyja Gróh Ilona, családi művészeti program, kodályi elvekre épülő játékos foglalkozás kisgyermekek és szüleik részére hároméves korig. A Szülők Iskolája keretében olyan előadások valósulnak meg, amelyeken az édesanyák, valamint az édesapák neves szakemberekkel beszélgetnek a nevelést, a gyermekellátást, a fejlesztést érintő kérdésekről. Véleményt, tapasztalatot cserélnek, vagy akár párkapcsolati tanácsokat is kapnak, hiszen rohanó világunkban egyáltalán nem könnyű a család életét irányítani. A Cseperedő program egyik nagy jelentősége, hogy minőségi, harmonikus teret és lehetőséget ad a kisgyermekes édesanyáknak a találkozásra. Sok nőnek okoz lelkiismeretfurdalást kiszakadni megszokott életviteléből, munkahelyi közösségéből, félbehagyni egy jól beindult karriert a gyermekvállalás miatt. És amikor friss édesanyaként elszigetelődve éppen kétségbeesne valaki, akkor nyújt támaszt a Ringató program, a baba-mama klub, ahol vidám, barátságos közösség alakul ki, amely egészen az óvodáig kíséri a családot.

Fotó: Szomolai Andrea

A következő évadban a Cseperedő programban a Felvidéken már 43 helyszínen valósulnak meg heti rendszerességgel Ringató-foglalkozások és havonta Szülők Iskolája. A Ringató-helyszínek többségére már csodálatos babaszínházi előadások is eljutnak, tartalmas időtöltést és kulturális élményt biztosítva mind a gyermeknek, mind az édesanyának.

A Cseperedő program fontosságáról és eredményeiről, valamint a szeptemberben kezdődő évadról a program szakmai koordinátorával, a peredi óvodában oktató-nevelő munkát folytató Berky Angelikával beszélgettünk. Angelika 2011-ben még óvodavezetőként ismerkedett meg a Ringató programmal és annak alapítójával, Gállné Gróh Ilonával. A képzés elvégzése után Pereden és a pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben kezdte el megvalósítani a Felvidéken akkor még gyerekcipőben járó Ringató-foglalkozásokat. Angelika akkor is fontosnak tartotta, hogy a babákkal és anyukákkal már az óvodába íratás előtt, a cseperedő korban is megismerkedjen, precízebb és harmonikusabb képet kapva így egy-egy kisgyermek fejlődési szakaszairól és jellembeli vonásairól.

Fotó: Szomolai Andrea

Az Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnökeként láttam ennek a programnak a pozitív, áldásos hatását. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének akkori elnökével, Pék Lászlóval úgy éreztük, hogy szükség lenne egy országos hálózat kialakítására. Így született meg a Cseperedő gondolata – mesél a program hátteréről a koordinátor. – Ezt a magyar kormány támogatásával 2015-ben indítottuk útjára, s egyben Ringató módszertani tanfolyamokat is hirdettünk. A képzést elvégző kolléganők lettek tulajdonképpen a baba-mama klubok háziasszonyai. Tíz helyszínnel kezdtünk abban az évben. Tavaly már nagy sikere volt a Szülők Iskolája mellett a Babaszínháznak is, valamint sikerült fejlesztőfoglalkozásokat is beiktatnunk. Együttműködtünk az Artis Centrummal, ahonnan több óvodába kijártak fejlesztőórákat tartani, valamint volt babamasszázs, babatorna is. A már működő babaklubjainkat teljes mértékben felszereltük eszközökkel, játékokkal. Célunk az, hogy szorosan együttműködjünk az óvodákkal is, hiszen a pici babákból előbb-utóbb óvodások lesznek. Annak a babának, aki járt Ringató-foglalkozásra, az óvodában nem jelent gondot a koncentrált figyelem, a kitartás, míg annak a kisgyermeknek, aki ilyen foglalkozáson nem vett részt, a 10-15 perc aktív figyelem is sok. Tavaly a kolléganők elvégezték az Énekes óvodához való képzést is. Ennek lényege a Ringató módszer folytatása az óvodás korcsoportnál. Ez egyfajta folyamatosságot biztosít a Ringató és az óvodába való átmenet között.

Képgalériánk:
Fotó: Szomolai Andrea

Idén szeptembertől több szórványvidéken is indulnak foglalkozások, ahol nagy szükség van arra, hogy a magyar közösségek kialakuljanak, illetve megtartsák magukat. Így Zoboralja, Nagykapos és Bodrogköz is tud majd Ringató-foglalkozásokat indítani.

A foglalkozásvezetők többnyire pedagógusok vagy óvónők – mondja Berky Angelika –, és érződik, hogy mély és erős kapcsolat alakul ki a Ringatónak köszönhetően gyerek és nevelő között. Ezeken a foglalkozásokon három évig teljesen kötetlenül játszanak a gyerekek. Úgy ismerhetjük meg az anya-gyermek kapcsolatot, a kicsi jellemét, szokásait, hogy semmilyen erőszak nincs benne, és ez óriási előny és pozitívum az óvodakezdésnél. A szülőnek pedig biztonságérzetet nyújt, hogy a pici gyereket a leválási folyamat során egy ismert pedagógusra bízhatja.

A Cseperedő program szeptemberben kezdi a következő évadját, és bár az egész éves előadássorozatot még nem lehet konkretizálni, az biztos, hogy az őszi program rendkívül színesnek és tartalmasnak ígérkezik. A Ringató-foglalkozások mellett szeptemberben felvidéki turnéra indul a Miskolci Csodamalom Bábszínház a Négy évszak című, legkisebbeknek szóló előadásával. Ez az előadás nullától hároméves korig szólítja meg a babákat, tizennyolc Ringató-helyszínre érkezik. Novemberben és decemberben újra ellátogat a Felvidékre a Varázsszekrény meséi balettelőadással nagy népszerűséget szerző budapesti VSG Táncszínház. Az idén olyan nagyszínpados előadásokat láthatunk előadásukban, mint a Pöttöm Panna, A rendíthetetlen ólomkatona, vagy a Csipkerózsa. A Szülők Iskolája Süll Tamás református lelkész, párkapcsolati tanácsadó előadásaival indul újra szeptemberben. Ősszel Kerekes Valéria meséléskutató érkezik még hozzánk mesefoglalkozásokat tartani.

A szülőknek nagy igényük van pszichológusok és fejlesztőpedagógusok előadásaira is. Régiónként próbáljuk biztosítani, hogy értékes tudású szakemberekkel találkozhassanak –  mondja a program koordinátora, akinek feladatai közé tartozik az előadók, a szakemberek, a különböző babaszínházak felkutatása és beszervezése a helyi lehetőségek és érdeklődési szint alapján. Az anyukák kezdetben fenntartásokkal fogadták a programot, kellett a biztatás, a kitartás. Minden ringatós lány beleviszi a foglalkozásokba a saját egyéniségét, kreativitását, és ez a lelke az egésznek. Úgy gondolom, hogy a munka gyümölcse lassan beérik.

A Cseperedő program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Galánta és Vidéke Társulás lebonyolításában valósul meg. 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 18. számában.
    

0 HOZZÁSZÓLÁS