2021. november 8., 16:59

Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE Tanárképző Kara közti együttműködés

A Selye János Egyetem Tanárképző Kara, valamint a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület között kezdődő együttműködés keretében november 8-án az SJE e karának egyik termében nyílt meg az Újra élünk! -- a komáromi Jókai Egyesület jubileuma (2000 – 2020) című emlékkiállítás. Az egyesület a tárlatanyagot először a Duna Menti Múzeummal közösen, a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával 2020. december 17-én a múzeum Zichy-palotabeli részlegén mutatta be, de azt a pandémia miatt csak kevesen láthatták.

Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE  Tanárképző Kara közti együttműködés
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Remélhetőleg ezentúl a "selyések" is harcba szállnak a Jókai-díjért...

Török Tamás dékán-helyettes üdvözlő szavai után Horváth Kinga, az SJE Tanárképző Karának dékánja egyebek mellett elmondta, hogy az újkeletű együttműködésük első lépcsőfoka ez a tárlatnyitó, amire a tudomány és technika hete rendezvénysorozat égisze alatt kerítettek sort.

A Szlovák Oktatásügyi Minisztérium, illetve a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI SR) minden évben országszerte azzal a céllal rendezi meg e kiemelt hét rendezvényeit, hogy javítson a tudomány és technika társadalmi megítélésén, bemutassa az eredményeit, s felkeltse a fiatalok érdeklődését a tudomány és a műszaki tárgyak iránt, melyek nélkül nehezen megoldhatóak az új globális problémák és kihívások.

Az 1911. március 5-én megalakult és az újjáalakításának 20. évfordulóját tavaly, a Covid-19 járvány miatta e tervezettnél szerényebb módon ünneplő „Jókai Egyesület“ sokrétű tevékenységének az ifjú nemzedékkel való megismertetését ugyancsak felvállalta az oktatási intézmény.

Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE  Tanárképző Kara közti együttműködés
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Horváth Kinga, az SJE Tanárképző Karának dékánja méltatta a "Jókai Egyesület" munkáját.

Majd Keszegh Margit egyesületi elnök mutatta be a kiállítási anyagot, amely a négy kurátornak: rajta kívül a helyettesének, Kustyán Ilonának, valamint Vanya Péter és Galo Vilmos történésznek, s nem utolsó sorban az egyetemi megnyitón szintén jelen levő Csütörtöky József múzeumigazgatónak köszönhető. Röviden ecsetelte az egyesületük történetét, célkitűzéseiket, s kifejezte a reményét, hogy ezentúl a Komáromban tanuló hallgatók is majd az eddiginél nagyobb érdeklődést mutatnak a rendezvényeik és a 2007 februárjában először átadott Jókai-díjuk iránt. Főleg a magyar nyelvet és irodalmat tanuló fiatalokat sarkallta arra, hogy ők is szálljanak harcba e díjért, amelynek még egyetlen „selyés” nyertese sincs...

Azt sem titkolta, hogy bár a 2020. december 17-én megnyitott kiálllításuk fél évig időzött a múzeum Zichy-palotabeli részlegén, de azt a pandémia miatt a vártnál kevesebben láthatták. Tehát egyfajta hiánypótlásnak is szánták az újabb megnyitót.

Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE  Tanárképző Kara közti együttműködés
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Keszegh Margit egyesületi elnök mutatta be a kiállítási anyagot.

Végül Szarka László történész, egyetemi docens, e kar volt dékánja hangsúlyozta:

nyelvében, történelmében és civil szervezeteiben él a nemzet, ezért is fontos, hogy a hasznos civil kezdeményezések megvalósulhassanak. Bízik abban, hogy a jelenlegi egyetemisták között is lesznek olyanok, akik majd áldásos tevékenységet kifejtő egyesületeket alapítanak, kiállításokat rendeznek..., hiszen az értelmiségi lét velejárója a közösségi javakhoz, értékekhez való hozzájárulás.
Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE  Tanárképző Kara közti együttműködés
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Szarka László történész, egyetemi docens, e kar volt dékánja is szólt a jelenlevőkhöz.

Arra is emlékeztetett, hogy a jelenlegi egyetemi városnak és a Felvidék fővárosának számító Komáromnak 1715-ben 8321 lakosa volt, s ezzel Magyarország 5. legnépesebb városának számított Brassól Buda, Kolozsvár és Nagyszeben után.

A városban élőknek, ismereteiket gyarapítóknak és dolgozóknak együtt kell tenniük annak érdekében, hogy a 21. században is egyre jelentősebb és élettől pezsgő, felvidéki magyar várossá váljon Komárom.

E cél eléréséhez a mai tizen- és huszonévesek tenniakarására is szükség van, akik a „Jókai Egyesülethez” hasonló, aktív csoportosulásoktól is példát vehetnek. Az egyetemistákat arra kérte, hogy a további diáktársaikat is odacsalva, figyelmesen szemrevételezzék a vélhetően november 20-ig, de igény esetén akár tovább is a Pozsonyi úton működő karuk épületének 404. számú termében helyet kapott, tartalmas anyagot, amely majd további oktatási intézményekbe vándorol.

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása - KÉPEKKEL | ma7.sk

Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE  Tanárképző Kara közti együttműködés
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az egyetemisták végignézték a tartalmas kiállítási anyagot.
Tárlatnyitóval kezdődött a „Jókai Egyesület“ és az SJE  Tanárképző Kara közti együttműködés
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.