2019. október 29., 14:24

Tardoskedd 2019 legsikeresebb falvai között

Szeptember elején Besztercebányán osztották ki az Év faluja díjat. Tardoskedd két díjat is elnyert – a Falu mint partner díjat, valamint a Falu mint kert díjat. A bíráló bizottság a községet legjobbnak találta a partneri kapcsolatok kiépítése terén, valamint legszebbnek a falu zöldövezeteit, rendezettségét és karbantartását.

tardoskedd-4-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Aki a faluba érkezik, rögtön látja, az utóbbi díj nagyon jó helyre került, hiszen öröm szétnézni a községben. Tóth Marián polgármesterrel arról beszélgetünk, milyen munkálatokat végeztek el a legutóbbi időben és mik a közeljövő tervei.

Az elmúlt hónapban sikerült a falufelújításra szánt program keretén belül kitisztítani a Kinizsi utcai tavat. A munkában a közhasznú vállalat mellett önkéntesek is segítettek. Hamarosan új fák és más növényzet is kikerül majd a halastó környékére, valamint padok és hulladékgyűjtő kosarak. Felújítottuk a műfüves pályát is melyre nagyon ráfért már a „frissítés”.

„Kétszer akkorára bővítjük faluházukat, amely így már kultúrház lehet. Alapterületileg olyan lesz, mint a meglévő épület, de belső elrendezése kicsit más lesz. Nem szűkítik majd a teret oszlopok, két és félszer nagyobb lesz a színpad. Már három-négy éve megvan a bővítés projektje, de most sikerült rá sikeresen pályáznunk. Terveink szerint még a jövő év folyamán felépül, onnantól kezdve egyszerre két rendezvényt, bált, lakodalmat is lehet tartani az épületben ” – tájékoztatott a polgármester.

2019 végéig befejezésre kerül az új 500 köbméteres víztározó, amely 44 méter magasban lesz elhelyezve. Az anyagi forrást a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztériumához tartozó Environmentális Alap biztosította.

Erre azért volt szükség, mert a szomszédos Tótmegyer a SARIO ügynökségtől kapott új ipari park felépítésére 5 millió euró támogatást. Az ipari parkban működő vállalatok a közös vízhálózatot terhelik majd, ezáltal Tardoskeddnek csökken a vízrendszerében a nyomás és veszélyeztetve van a mindennapi vízellátás.

Tudni kell, hogy Tardoskedd Érsekújvárból éppen Tótmegyeren keresztül kapja a vizet, az ipari park pedig a két település közti szakaszon lett kiépítve. Tardoskedden rengeteg új családi ház épül, a megfelelő vízellátás az építkezési engedély alapfeltétele. Az ipari parknak örülnek, mert a tardoskeddieknek is munkalehetőséget biztosít, a parkban jelenleg a legnagyobb működő vállalat az Otolift, de további cégek kiépítését is várják.

„A további tervezett beruházásaink közül kiemelném belutaink felújítását, egy új, korszerű gyűjtőudvar, valamint szennyvízelvezető rendszer kiépítését. Ezekhez a beruházásokhoz a tervdokumentáció már elkészült, jelenleg a pályázati kiírásra várunk. Mivel a szennyvízelvezető rendszer a községben még nincs kiépítve, egyelőre azon dolgozunk, hogy legalább a kinyomóállomás Tótmegyerig megvalósuljon, ahonnét az érsekújvári tisztítóállomásra kerül a szennyvíz” – sorolja.

Megvalósításra váró projektjeik közül fontosnak tartotta megemlíteni a magyar óvoda és bölcsőde építését. Az építkezési engedély és a tervezet is megvan, benyújtott pályázati kérvényük az elbírálás szakaszában van, bíznak a sikerében. Tardoskedden három óvoda működik, egy szlovák, amelyet 85 gyermek látogat és két magyar óvoda, melyek közül az egyik önkormányzati fenntartású 24 gyermekkel és egy egyházi óvoda 46 gyermekkel. Az új, korszerű magyar óvodára azért van szükség, mert a jelenleg több mint 60 magyar ajkú gyermek egy régi, rossz állapotban lévő, javításra szoruló épületben látogatja az óvodát.

„Bízom benne, a sikeres pályázatok által új lehetőségek nyílnak a falu fejlesztésében – a lakosok és az idelátogatók még nagyobb megelégedésére” – zárta mondandóját Tardoskedd polgármestere.

tardoskedd-4-bokor-copy-.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék