2023. szeptember 9., 13:37

Tanévkezdési örömök és gondok, eseményekben gazdag nyár a Kassai Figyelőben

A kassai Ipari tanévnyitójával a címlapján, a szokásos gazdag tartalommal megjelent a Kassai Figyelő szeptemberi száma.

Kassai Figyelő - 2023 szeptember

A parlamenti választások küszöbén Gödörből csömörbe című vezércikkében Mihályi Molnár László „átvilágítja” a felvidéki magyar érdekképviselet 35 évét, megemlítve a szétzüllesztés, a bomlás és az újraegyesülés fázisait, amelyek mind megnehezítik a törvényhozásba jutást.

Eseményekben gazdagon zajlott az augusztus a kassai Csemadokban. Hogy mi minden történt, abból is kapunk egy csokorra valót.

Erdei ökotárborban jártak a Márai gimisek a nyári szünetben. A nagy kalandról képekkel gazdagított élménybeszámolót találunk a Figyelőben.

A 150 éves tátrai turizmus apropóján a Sine Metu és a Kárpát Egyesület Nagyszalókon újraállította Mahler János emlékkövét, aki 18 éves hegyivezetőként tragikus módon lezuhant a Gerlachfalvi-csúcs tetejéről.

Két jó hírrel is szolgál a folyóirat: folytatódik a szalánci vár felújítása, valamint gyarapodik és szépül a királyhelmeci könyvtár.

A Palóc Étkek Napja Gömörpéterfalán egy szívmelengető családi rendezvény, ahol finomabbnál finomabb ételek rotyognak a kondérokban, és az csak természetes, hogy mindenki kóstolhat belőlük. Az idén 14 főzőcsapat mutatta meg konyhaművészeti tudományát és kulturális programból sem volt hiány.

A Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor sem maradhatott ki a Figyelőből, ahol három, leendő kassai egyetemistát köszönthettek.

Szeptemberben elindul az oktatás az egyetemeken is, de mint az egyik cikkből kiderül, Kassán több száz egyetemistának nem jutott kollégiumi férőhely. Ez a Gömörből, Bodrogközből és Ung-vidékről érkező magyar ajkú egyetemistákat is érinti, akik számára két lehetőség maradt. Vagy vállalják a hosszabb utazást, vagy pedig albérletbe költöznek, ami Kassán igencsak drága.

Hogy ki volt Szakkay József mérnök, a kassai Ipari névadója? A havilapból ezt is megtudhatjuk.

Kassa városának másik híres, mára kissé elfeledett szülöttéről, Gerster Béláról is szó esik a Figyelőben. Méltán lehetnek rá büszkék a városban élők, hiszen ő volt a Korinthoszi-csatorna tervezője és a Panama-csatorna társtervezője.

A Bodrogközi legendák rovatban a török katona Nagykövesden elrejtett kincseiről olvashatunk.

A Rákóczi Szövetség programokban gazdag nyaráról is találunk beszámolót. Több táborban és még az atlétikai vébén is részt vehettek a külhoni fiatalok. Augusztus végén pedig 42 iskolabuszt adott át a szövetség, melyek a szórványmagyarságnak segítenek abban, hogy a gyermekek eljussanak a magyar iskolákba. Ebből a Felvidékre négy új jutott, a már átadottak mellé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.