cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. október 12., 18:48

Tanári fizetésből Pozsonyban

Az idén szeptember 1-től a Szlovák Nemzeti Párt törvényjavaslatának köszönhetően megemelkedett a pályakezdő pedagógusok fizetése. A cél vonzóbbá tenni a tanári pályát a fiatalok számára. Ugyanakkor mást jelent a tanári fizetés a szegényebb régiókban, mint például Pozsonyban.

201608290928050.TANARBER_1-2.jpg

Az új törvény alapján a bérek 9,5 százalékkal emelkedtek. Ezzel egyidejűleg a szakmai gyakorlat időtartamától függően is növekednek a fizetések. Az 1–8 éve pályán levő pedagógusok bére 0,25 százalékkal, a 9–40 éve tanítóké pedig 0,5 százalékkal emelkedik. 

Tény, hogy a régiókban pozitív visszhangja van a tanárok béremelésének. Azt azonban nehezményezik, hogy a változás fő célcsoportját a pályakezdők jelentik, miközben a régen pályán levő tanárok fizetése nem emelkedik. A pályakezdő pedagógusok bruttó bére 70-80 euróval növekedhet, míg a 15 év szakmai gyakorlattal rendelkezőké 5, harminc év gyakorlat után 7,5, s a 40 éve tanítóké 11,5 euróval. A szakemberek szerint a kormány által hangoztatott 9,5 százalékos béremelés tehát nem fedi a valóságot.

Pozsony sajátos helyzete

Pozsonyban és környékén, ahol magasabbak a megélhetési költségek, a tanári béremelés nem hozott érdemi változást. A Szlovákiai Pedagóguskamara így a béremelés után sem elégedett a tanárok jövedelmével. Ha a pályakezdő tanárok fizetése a növekedés után bruttó 830 euró lesz, az még mindig nem elég a fővárosi megélhetéshez, véli a kamara. Felháborító, hogy a pályakezdő tanárok tarifabére még mindig alacsonyabb, mint az egyes pozsonyi áruházláncokban a segédmunkások kezdő fizetése. A fővárosban, ahol az átlagbér 1200 euró körül mozog, más az életszínvonal, drágább az élet. A tanári fizetésből itt jóval nehezebb megélni, mint például Losoncon, Rozsnyón, vagy Királyhelmecen.

Pozsonyban a drága albérletek jelentik a legfőbb problémát. A fiatal tanárok kénytelenek másokkal osztozni a laká-sokon. Mindez azonban csak addig lehetséges, amíg nem alapítanak családot. Az utóbbi években több pedagógus költözött el a fővárosból a drágaság miatt, zömmel családos emberek. Ráadásul, mivel a magánszektorban is emelkednek a bérek, ezzel arányosan nőnek az ingatlan- és lakásárak is. A fiatal tanárok panaszolják, hogy ilyen kiadások mellett nem tudnak önállósodni, spórolni, a havi kölcsöntörlesztést pedig kizártnak tartják Pozsonyban. Nem ritka, hogy ezért több állást is vállalnak.

Pozsonyi magyar tanárok

Maurský Mónika, a Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda igazgatónője ismertette, hogy az említett béremelések legfőképp a pályakezdő tanárokat érintik. Az új törvény szerint nyolc év tapasztalat után a pedagógus alapfizetése kb. 80 euróval emelkedik, a több mint nyolc év tapasztalattal rendelkezőknél ellenben az alapbér emelése és az évek utáni hozzájárulás csökkentésével a fizetések minimálisan változtak. Sőt, az osztályfőnöki és a mentori jutalom csökkent. Ezt eddig a pedagógus alapfizetésének 24 százalékából számították ki, ezentúl a 14 százalékából.

A pályakezdő tanárok általában a 6. fizetési osztályba kerülnek, ahol az új törvény értelmében 759-ről 831,50 euróra növekedtek a bruttó fizetések. Az adaptációs időszak után a 7. bérsávba sorolják őket, ahol bruttó 907,50 euró a fizetésük. Maurský Mónika szerint a fiatal pályakezdők nem motiválhatók a fizetések 60–90 eurós emelésével. A 600 euró körüli fizetésükből Pozsonyban szinte lehetetlen megélni, hiszen csak az albérletek 500 euró körül mozognak.

Voltak olyan felvetések, hogy a Pozsony körzetében élő tanárok fizetése nagyobb mértékben emelkedjen. Maurský Mónika szerint ez diszkrimináció, és nem jelentene megoldást. Negatív hatása abban nyilvánulna meg, hogy a tanárok Pozsonyba vándorolnának, holott az egész országban szükség van rájuk. A tanárok az ország minden részében egyforma munkát végeznek, így egyforma bér illeti meg őket, mondja az igazgatónő. Nagyobb segítséget jelentene a pályakezdők szociális támogatása, például tanári lakások kialakítása Pozsonyban, ahol nem 500 euró lenne a bérleti díj, hanem például 250. Ugyancsak segítenének az utazással kapcsolatos különböző kedvezmények. A pozsonypüspöki alapiskolában is akadnak olyan tanárok, akik 2-3 állást is vállalnak, hogy eltarthassák a családjukat. Ez főleg a férfiak esetében jellemző, fejtette ki az igazgatónő.

A pozsonypüspöki alapiskolában jelenleg nincs probléma a tanári állások betöltésével. A pedagógusok 80 százaléka a Csallóközből utazik be. A szlovák iskolák és óvodák már komolyabb munkaerőhiánnyal küzdenek. A magyar pedagógusokban szerencsére még mindig van egy erős hivatásérzet, ezért vállalják akár a hosszú utazást is a munkahelyükre, mondja az igazgatónő. 

Morvay Katalin, a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatója egyetért abban, hogy mást jelent a pályakezdő tanárok fizetése Pozsonyban, mint például Szepsiben. A pozsonyi fiatal tanárok számára nagy nehézséget jelent a költséges lakhatás. Egyedül fizetni egy lakást a tanári fizetésből a fővárosban szinte lehetetlenség. A pedagógusi szakma alulértékelése az oka annak, hogy egyre kevesebb férfi végez a pedagógusi karokon.

A Duna utcai iskola tanárainak 30 százaléka beutazó, a többiek Pozsonyban élnek. Morvay Katalin szerint sem lenne megoldás a Pozsony környéki tanárok bérének növelése, mert az társadalmi felháborodást vonna maga után, mivel más régiókra nézve jelentősen diszkriminatív lenne. Kézenfekvő megoldás lehetne viszont tanári lakások kialakítása. Pár éve voltak ilyen próbálkozások. Akkor egy régebbi kollégium épületét alakították át a pályakezdő tanároknak, ahol szimbolikus összegért lakást lehetett bérelni. Ezek a lakások hamar elkeltek.

Jelenleg a fővárosban nagy hiány van a természettudományokat oktató, például földrajz szakos tanárokból. A Duna utcai iskolában azonban 100 százalékos az ellátottság, mondja az igazgató. Nemzetiségi iskola lévén ugyanis együtt van az alapiskola és a gimnázium, így a tanárok mindkét részlegen oktathatnak, és teljes lehet az órakötelezettségük.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/41. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.