2021. február 13., 15:43

Támogatná az egykori zöldpark megújítását a pozsonyi Fő téren?

Sokan talán már nem is emlékeznek arra, hogy a pozsonyi Fő teret egykor egy hangulatos zöldövezet díszítette. Egy pozsonyi lakos célja megújítani a régi köztéri parkot, ennek érdekében pedig egy petíciót is indított.

Fotó: Rastislav Cankov Petícia

Az egykori kellemes zöld oázisnak a Fő téren mára nyoma sincs. A fákat, bokrokat és más dísznövényeket szürke kőburkolat váltotta fel, ennek hatását pedig főként nyáron érzik a pozsonyiak, amikor a tikkasztó hőségben nincs hova elmenekülni a tűző nap elől.

Újabban egy polgári kezdeményezést indítottak a fővárosban, melynek célja visszaállítani az egykori zöldövezetet a Fő tér területén.

A „Pozsony: Zöldparkot a Fő térre” (Bratislava: Zelený park na Hlavné námestie) című petíció kezdeményezője Rastislav Cankov, pozsonyi lakos. Cankov a városvezetéshez, a főpolgármesterhez és a városi képviselőkhöz fordult azzal a kéréssel, hogy az Óváros népszerű közterét ismét egy virágokkal, fákkal és bokrokkal teli zöldpark díszítse. A zöldövezet nyáron kellemes és békés oázissá alakulna át, ahol a járókelők megpihenhetnek és behúzódhatnak a hőségek idején.

tér1
Kép forrása: Wikipedia
A pozsonyi Fő tér

Cankov szerint többen vannak Pozsonyban olyanok, akik jó ötletnek tartják a régi zöldövezet megújítását a Fő téren, és támogatják kezdeményezését.

A Fő téren még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, a XIX. század második felében létesítették az említett hangulatos kis zöldövezet, ahol díszfák és bokrok, dús pázsit és színes virágok kaptak helyett. A zöldpark a későbbi időszakokban tovább növekedett és virágzott. Majd jött az 1989-es év, amikor is a hangulatos zöld oázist eltüntették, mindezt a pozsonyiakkal való bármiféle megbeszélés nélkül.

A park után egy hatalmas pusztaság maradt, amit aztán kőburkolattal fedtek be.

„A zöldpark, amely több mint egy évszázadon át csodaszépen növekedett, és a helyi lakosok illetve a városba érkező látogatók hasznára és élvezetére szolgált, egyik napról a másikra eltűnt, majd több tonna beton és kő váltotta fel” – olvasható Rastislav Cankov petíciójában.

tér2

Cankov ismerteti, hogy a Fő téren lebetonozott terület később a kupeckedés helyévé vált, ahol vásári standokat állítottak fel, vagy más kommersz célra használták és adták bérbe. A térre padok is kerültek, amelyeket Cankov szerint pont azért nem vesznek igénybe a lakosok, mert nyáron a Fő téren óriási hőségek vannak, a padok a tűző napon állnak, ahol nincs semmilyen árnyék.

A petíció kezdeményezője szerint éppen a klímaváltozás miatt kialakuló tikkasztó hőségek miatt lenne nagyon hasznos, ha a Fő téren megújulna a régi hűvös zöldövezet.

„Mindenki, aki valaha is meglátogatott egy erdőt vagy zöldparkot, tudja, hogy a zöld növényzet a legtermészetesebb, a legolcsóbb és a leghatékonyabb légkondicionáló. A tájainkra jellemzővé vált éghajlatváltozás idején, továbbá a kipufogógázok mennyiségének és a civilizációs betegségek növekedésével, ez az, amire nekünk, pozsonyiaknak a leginkább szükségünk lenne” – olvashatjuk a petíció szövegében.

tér5

Cankov ismertette, hogy a városvezetést már régebben is megszólította ezzel a kéréssel, ám sikertelenül. Ezért is döntött egy nyilvános polgári kezdeményezés elindítása mellett.

Ugyanakkor egyes pozsonyiak, ahogy némely szakember is, azt az érvet hozzák fel a zöldövezet megújítása ellen, hogy a Fő térnek valójában most van történelmileg hű külalakja, mivel a kőburkolat még a zöldövezet előtt itt volt, és a park megszüntetése után lett ismét megújítva. A jelenlegi burkolat pedig történelmi mintákon alapszik.

tér3

A zöldpark ellenzői azt is ki szokták emelni, hogy jelenleg a Fő tér szabadon felhasználható különböző kültéri akciók szervezésére (karácsonyi vásár, kulturális nyári akciók stb.), ahol sok ember tud találkozni. Emellett a Fő tér esetében műemlékvédelmi szempontból egy olyan követelménynek is meg kell felelni, miszerint a történelmi épületek homlokzataira szabad kilátás kell hogy nyíljon.

Végül pedig technikai szempontból is különösen bonyolult és költséges lenne megújítani az egykori zöldparkot, mivel a Fő tér teljes területe alatt egy műszaki hálózat húzódik, amelyet így át kellene helyezni.

Rastislav Cankov petícióját eddig hetvenöten írták alá.

tér7
tér6

 

 

Megosztás
Címkék