2020. július 9., 17:58

Támadnak a szúnyogok. Lesz-e pénz a ritkításukra?

A nagy esők s az utánuk keletkező sok állóvíz és pocsolya, valamint a nyári meleg egyik kellemetlen mellékhatása a szúnyogok elszaporodása. Az utóbbi napokban a Csallóközben kezd tarthatatlanná válni a helyzet. 

Fotó: TASR

Az esti órákban, amikor a nap már lemenőben van, gyakorlatilag nem lehet kibírni a szabadban. Nem egy kerti partit kellett emiatt idő előtt berekeszteni.

Talán csak a fecskék azok, amik örülnek a szúnyoginváziónak, hiszen számukra ez valóságos terített asztal.

Egy anyuka igyekszik másfél év körüli kislányával a játszótérre. Délelőtt van, a napsütés még kellemes. A csöppség ujjacskáin hatalmas piros foltok éktelenkednek. Összemarták a szúnyogok, mondja az édesanyja. Ezért inkább a nap első felében vannak a szabadban, estefele behúzódnak a házba a vérszívók elől.

A kora esti futballozás eredményét mutatja egy kamaszfiú, tucatnyi szúnyogcsípés a lábán és a karján.

A Duna mellett fekvő Bősön jövő hétvégén lesz a búcsú. Addigra remélhetőleg sokkal kevesebb lesz a kisvárosban a szúnyog, mert megkezdik a szakszerű irtást.

A környezetvédelmi minisztérium még nem szabadított fel pénzt a szúnyogok ritkítására, ezért belevágunk saját költségből és bízunk abban, hogy ezt majd megtéríti a tárca. Főleg most komoly érvágás ez nekünk, amikor a járvány miatt eleve kevesebb a pénz, az irtás pedig tetemes összegbe kerül”

– tájékoztatja portálunkat Fenes Iván polgármester.

Arról is beszél, sokkal hatásosabb lett volna összehangolt szúnyogirtást végezni a településeken nagyjából egy időben, állami támogatásból, mivel a Duna-mente lakossága a nagy esők után mindig sokat szenved a szúnyogoktól. A rendszerváltozás óta nincs ebben változás, mindig csak akkor irtják a szúnyogot, ha már invázió van, miközben azt már márciusban el kellene kezdeni, mert ennek is van egy kidolgozott módszere.

A festői környezetben, erdőkkel körülölelt Dercsika polgármestere, Fekete Gábor arról tájékoztat, a többi faluval közösen próbálnak pénzt szerezni a szúnyogritkításra, amit jó lenne mielőbb elkezdeni.

A vérszívók inváziójának kicsúcsosodása két hét múlva várható, de a helyzet gyakorlatilag már most tarthatatlan.

A legtöbben naplemente után még az udvarra sem merészkednek ki.

Az egész világot nem tudjuk lefújni, biológiai védekezésre van szükség

Lendvay Attila évek óta foglalkozik a szúnyogirtással és a napokban többen is megkeresték, mert a Duna-menti falvakban egyre elviselhetetlenebb a helyzet.

„A szúnyog olyan rovarfaj, amely több millió évvel az ember előtt már itt volt a Földön, és több millió évvel utánunk is itt lesz még. Kiirtani nem lehet, csak gyéríteni. Erre kétféle mód létezik. Az egyik drága, de hosszú távon, környezetvédelmi szempontból mindenképp hatásosabb. Ez az ún. biológiai módszer, ami rendkívül idő- és emberigényes, mivel fel kell kutatni a szúnyog élőhelyeit, s ezért senki sem akar fizetni.

Ezért van aztán az, hogy amikor már ég a ház, vagyis szúnyoginvázió van, akkor következik a vegyszeres irtás, ami elpusztítja a szúnyogok 10-15 százalékát, viszont a hasznos rovarok nagy részét is”

– mondja a szakember, hozzátéve, bár a permetezést este kilenc óra tájban a legcélszerűbb elvégezni, a méheket az irtás előtt ajánlott elzárni.

Ha száraz marad az időjárás, kevesebbszer is elég gyéríteni, ám, ha továbbra is lesznek esős napok, akkor többször is meg kell ismételni. S ez bizony fejtörést okozhat a kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatoknak.

Az egész világot nem tudjuk lefújni. Úgy vélem, meg kell tanulnunk együtt élni a szúnyoggal, ahogy eleink is tették, és fel kell készülni a biológiai védekezésre. Ez pénzigényes, de hosszú távon csak így érhetjük el, hogy a környezet se károsodjon.”

„Nagy kérdés, ki fog erre áldozni, mivel akár kétéltű terepjárók beszerzésére is szükség lehet és a biológiai védekezés egész éves feladat. A vegyszeres permetezést pedig tényleg meg kellene hagyni csupán vészhelyzet estére” – fejti ki véleményét a jövőre vonatkozva.

 

Megosztás
Címkék