2021. június 6., 16:39

Tállya és Kaposkelecsény összefogása

A Zemplén Értékeiért Nonprofit Kft. és az Ung-vidéki Kaposkelecsény 2019-ben közös pályázatot nyújtott be a Szlovákia–Magyarország, Partnerséget építünk! európai uniós alaphoz. A pályázat célja Kaposkelecsény és a tokaj-hegyaljai Tállya gasztronómiai termékeinek kölcsönös kiállításai.

varga-tibor-hatterben-a-kaposkelecsenyi-kozsegi-hivatallal.jpg
Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere

A pályázat szerint a nyertesek  2-2 találkozót szerveznek, amelyeken a gasztronómiai termékeiket mutatják be egymásnak, illetve a nagyközönségnek. A pályázat sikeres lett, ám a járványhelyzet miatt maga a megvalósítás 2021-re halasztódott. Az idén május 26-án tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a felek legfontosabb célkitűzésként a helyiek által termelt, a kulturális hagyományok alapján készült termékek bemutatását jelölték meg.

Tokaji bor és vadételek

A tállyai nonprofit kft. ügyvezetője és tulajdonosa, Petrovszki Zsolt abból indult ki, hogy Tállya és vidéke az elmúlt évszázadok során számtalan értéket halmozott fel. Ezek között építészeti, kulturális, illetve gasztronómiai értékek egyaránt megtalálhatók, amelyek méltók lehetnek a bemutatásra. Legfőbb gasztrokulturális adottságaik közül a gazdag gombafajokat, a vadételeket, illetve a tokaji bort emelte ki, hangsúlyozva: nem véletlen, hogy vidékük 2002-ben az UNESCO világörökségi helyszíne lett.

Ugrin András projektmenedzser ezt azzal egészítette ki, hogy Tállya három rendezvényt szeretne tartani a nyár folyamán, és az értékeikről egy összefoglaló kiadvány, valamint egy promóciós film is készül. A közeljövőben saját honlap indítását is tervezik.

Ami pedig az idei rendezvényeiket illeti, láttatni kívánják a tokaji borok kétféle elkészítési módját: a hordós érlelést, illetve a reduktív borkészítést. A vadételek főzése-sütése pedig kemencékben történik. A magyarországi fél projektmenedzsere azt is elárulta, hagyományteremtő szándékkal tervezik az idei kiállításokat, hogy ezzel is segítsék az itt élők bevételhez jutását és helyben maradását.

Mit kínál Kaposkelecsény?

A település három község egyesítésével jött létre. A Latorca folyó jobb partján fekszik, Nagykapos szomszédságában. Az Ung-vidék számos gasztronómiai és kulturális érdekességgel dicsekedhet, amelyek ugyancsak érdemesek a bemutatásra, mondta a település polgármestere, Varga Tibor.

Önkormányzatuk elsősorban a helyi ételek bemutatására összpontosít majd (töltött káposzta törvepaszullyal, kásás béles), de asztalra kerülnek a jófajta pálinkák is. Be akarják mutatni a helyi termelők termékeit is (napraforgómagból készülő olaj ütése, bőrdíszművesük alkotásai, méhészek termékei stb.). Az első kiállítás helyszíne a községháza és a mellette lévő park lesz, míg a második esetben a tájházat és annak udvarát jelölték ki a célra.

Ami az elnyert összeg eszközbeszerzési részét illeti, Kaposkelecsény egy mobil kisszínpadot, asztalokat, székeket, két rendezvénysátrat és a hangosításhoz szükséges műszaki cikkeket vásárolt, míg a kft. a kinti bútorok mellett egy tölgyfahordó-szettet és egy saválló acéltartályt.

A kiállítások pontos időpontját még nem tudták közölni, hiszen minden a járvány alakulásától függ, de a kiállítások augusztus végéig feltétlenül megrendezésre kerülnek, és az eszközbeszerzéssel együtt 60 ezer eurós költségvetésből valósulnak meg.

(Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/22. számában)

Megosztás