2022. november 20., 10:12

Taktikai gyakorlaton a párkányi körzet önkéntes tűzoltóalakulatai - KÉPEKKEL

A gyakorlat lényege, hogy egy nehezen megközelíthető helyre nem tud minden tűzoltóautó felmenni, ezért az a megoldás, hogy az autók egymásnak nyomatják át a vizet egészen az első kocsiig. Ehhez azonban technikai és gyakorlati tudás kell.

tűzoltók
Médialapozó

Porubszky Zoltán a párkányi körzet instruktora elmondja, minden önkéntes tűzoltószervezetnek bizonyos időközönként taktikai gyakorlatot kell végrehajtania, ahol valamilyen összetett tűzoltási helyzetet kell megoldani.

„A mostani gyakorlaton azt a helyzetet szimuláljuk, hogy egy nehezen megközelíthető helyen lévő gazdasági épület tüzét kell eloltani. Ilyen helyekre csak egy autó tud felmenni, ez azonban kevés, hiszen az IVECO daily autók víztartálya csak 750 literes.

Egy támadósugár teljes nyomáson körülbelül 200 liter vizet használ fel, ez azt jelenti, hogy 3-3 és fél perc alatt a tartályt lemerítjük. Ilyen helyzetekben az a megoldás, hogy az egyik autó a másiknak nyomja át a vizet.

Az a vízvezeték, amit itt látunk, az egyenesen a libádi tóból jön fel. Itt a hangsúly a gépészeken van, nekik kell figyelni, mekkora nyomással érkezik be a víz és mekkorával küldik tovább. Ez nem lehet se túl magas, se túl alacsony. Mindeközben folyamatosan kommunikálniuk kell egymással, hogy a teljesítményeket összefésüljék” – magyarázza az instruktor.

tűzoltás
Fotó:  Bokor Klára
Jobb oldalt az első Porubszky Zoltán instruktor

Az elmondottakhoz hozzáteszi, neki a dolga, hogy a kiképzési gyakorlati munkának keretet adjon és a gyakorlatot megszervezze.

A párkányi körzet Kisújfalutól Ipolyszalkáig terjed és 6 önkéntes tűzoltószervezetet foglal magába. Köztük nagyon jó az összhang, nemcsak szakmai, de baráti kapocs is összefűzi őket. Legutóbb Kisújfalun vettek részt együtt éles bevetésen, amikor augusztusban a felfőszakadásban lezúdult víz több házat is elzárt.

Közben látom, a füsttel elárasztott helyiségekbe légzőkészülékkel mennek be a tűzoltók. Magyarázzák, helyesen kell lélegezni, nem szabad pánikba esni, mert akkor gyorsabban használódik el a levegő, amikor pedig a sípszó figyelmeztet, fogytán az oxigén, azonnal ki kell jönni az épületből. A füstben néha karnyújtásnyira se látni, még a tömlő útjának követése is nehézségekbe ütközik, ezért egyes nagyon füstös helyekre csak egymáshoz kötve tudnak bemenni.

tűzoltás
Fotó:  Bokor Klára
Batka Péter a bevetés parancsnoka

A bevetés parancsnoka most Batka Péter a kőhídgyarmati szervezet tagja, aki először van ilyen funkcióban. Elmondja, nagy teher van ilyenkor a parancsnokon, mert sok ember munkáját kell összehangolni. A rádiós kommunikáció jelent kihívást, de rögtönözniük is kell, ahogy a helyzet megkívánja.

Gyakorolták az evakuációt és a sérültek kimenekítést a füstből. Hordágyként létrát használtak, ami a tűzoltóautó tartozéka. Az egészségügy ellátással se volt gond, hiszen nemrég vettek részt egészségügyi kiképzésen, ahol sok mindent megtanultak.

tűzoltás
Fotó:  Porubszky Zoltán
A sebesült mentése

„Jó lett az összhang, mindenki fegyelmezett volt, köszönet ezért a több mind 50 résztvevőnek” – mondta el a gyakorlat végén Batka Péter. Hozzátette, nemcsak a tűzoltósportban jeleskednek a csapatok tagjai, de a tényleges tűzoltásban is profi módon részt tudnak venni. Jó jel, hogy a hivatásos tűzoltók is bíznak bennük.

A résztvevőket a felújított tűzoltószertárban Krajcsír János által főzött finom vaddisznógulyás várta (a disznó a vadásztársaság ajándéka), de azt is megbeszélték, mi volt jó és min lehetne javítani.

5-tuzoltok-bokor
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.