2018. szeptember 4., 20:37

Tájházat avattak Csicser községben

Csicser községében szeptember 2-án végre Tájházat avathattunk. Igen, végre, mert több évtizedes álom vált valóra. A helyi önkormányzat és helyi közösség álma.

csicseri tájház
Médialapozó
Fotó: ifj. Markó Gyula

Tájházunk jelképez és emlékeztet. Jelképe mindazon tárgyaknak és a bennük lévő érzéseknek, amelyeket falubéli eleink generációkon át magukkal hordoztak a bölcsőtől a sírig. És emlékeztet, hogy kötelességünk mindazt az örökséget, amelyet ránk hagytak - akár tárgyak, akár mesék, népdalok, táncok formájában – megőriznünk, és továbbadnunk a következő generációknak.

Fotó: ifj. Markó Gyula

Vasárnap régmúlt időket idéztünk. A késő délutáni órákban egy pillanatra gondolatainkban ott lehetünk eleinkkel a Székelykapunknál. Köszönet és hála ezért Réti Zoltán fafaragó áldozatos munkájának, aki immár tiszteletbeli felvidéki itt közöttünk. Varga Imre polgármester köszöntő szavai után, az ünnepélyes szalagátvágást követően, a község apraja nagyja birtokba vehette a Tájházat.

Fotó: ifj. Markó Gyula

 A helyi egyházak képviseletében nt. Molnár Zsolt, Perhács Árpád és Lucsko Márton atyák áldásával – ugyancsak eleink templomainkban tanúsított hitét, hagyományait megidézve – közösségünk, magyarságunk megtartó erejéért imádkozhattunk.

Fotó: ifj. Markó Gyula

Őseink és múltunk tisztelete nélkül nem lehet egészséges énképünk, identitásunk. Tudnunk kell honnan érkeztünk, Kik vagyunk, és hol nőttünk fel. Talán ezek a gondolatok foglalkoztatják az embert, amikor bejárja a csicseri Tájházat. A helyi Óvoda pedagógusainak, valamint a közösségi centrum és a helyi közhasznú munkások fáradhatatlan munkája és a közösség felajánlásainak, összefogásának eredményeképp, a régmúlt Csicsert láthatjuk, csodálhatjuk a bútorokban, szőttesekben, ágyneműkben, viseletekben és a bennük rejlő örömökben és bánatokban egyaránt.

Fotó: ifj. Markó Gyula

A Tájház udvarán a kárpátaljai Csipkés zenekar jóvoltából igazi táncház hangulatban volt része az egybegyűlteknek. A szebbnél szebb népdalok, nóták, ugyancsak a régmúlt időkbe repítették vissza a lelkes éneklő közönséget.

Fotó: ifj. Markó Gyula

Csicser község nagy kinccsel lett gazdagabb. Van olyan Háza, ahol kellemes környezetben, méltóképpen ünnepelhet, emlékezhet a különféle rendezvényeken. Kívánjuk, hogy Tájházunk jelképezzen és emlékeztessen arra, mit a fentiekben elmondtunk.

Szilvási Tibor

csicseri tájház
+6 kép a galériában
Megosztás