Tábor, ahol visszafelé telik az idő

2020. július 25., 17:30
Bokor Klára

Minden évben háromszor hirdetnek egyhetes tábort az ipolyszakai tájház szervezői és mindegyikre összejön a létszám. A táborlakók legalább fele visszatérő. Nem csak a környékről érkeznek résztvevők, de egészen távolról is - egy kislány például Szegedről érkezett, a másik Galántáról.

Amikor belépünk a tájház veréckéjén, legalább egy évszázaddal korábban találjuk magunkat.

Valahol a kert zugában sámándobon játszanak, mások íjászkodnak, madáretetőt fonnak vesszőből vagy népi játékokat játszanak. Sült hús illata terjed a levegőben, az árnyas fák alá kitett spalherton készül az ebéd.

szalkaitabor-10.jpg
Sokaknak tetszik az íjászkodás is Vörös Attila vezetésével

Amikor megérkeznek a tájházba a helyi óvodások is, megszólal a sámándob. Hívására mindenki abbahagyja teendőjét és a nádfedeles árnyékoló alá gyűlik, ahol Bukovics János, a neves mesemondó és barátja a népzenész Andrássy Ferenc várják őket.

szalkaitabor-1.jpg
Bukovics János mesemondó, Andrássy Ferenc népzenész, valamint a tábor és a tájház vezetője Dikácz Zsuzsanna

„Adjon Isten szép napot most mindnyájunknak” – kezdi János bá, aki nagyapjától tanulta annak idején a pajzán, huncut és tanulságos meséket. A gyerekeknek a kiskakas félkrajcárjáról mesél, akik érdeklődbe, nagy beleéléssel hallgatják a mesét, amit később megbeszélnek. Mindenki tudja ki volt a rossz, ki a jó, melyik szereplő viselkedett helyesen vagy helytelenül, amiért el is nyerte jutalmát vagy büntetését.

szalkaitabor-4.jpg
Még a kicsiknek is megy a lépések elsajátítása

A mese végzetével a gyerekek „ördöngős” táncra perdülnek, Feri bácsi tekerővel kíséri őket.

Dikácz Zsuzsanna tábor és tájház vezetőtől megtudjuk, a gyerekek itt megismerkednek az évkör munkálataival, mintegy 15 kézműves foglalkozást tanulhatnak meg. Van, akit egy-egy mesterség annyira megragad, hogy még a pihenőidő alatt is azt csinálja, sőt olyan kislány is akadt, aki az agyagozás miatt még kirándulni se ment. A táborban készült alkotásokat a gyerekek hazavihetik, s bizony alig várják, eldicsekedhessenek szüleiknek az itt készült tárgyakkal.

szalkaitabor-14.jpg
Varázstál
A résztvevők megtanulják a táborban a helyes táplálkozás szerinti étkezést. Végigkövethetik, hogyan készül ősgabonából a kovászolt kenyér, ezt kinti kemencében meg is sütjük, befőzési technikákat tanulnak nagymamáink receptje alapján, tartósítószer nélkül”

– mondta el Zsuzsa, aki biztos abban, hogy nagy hasznát veszik majd ezeknek az ismereteknek a továbbiakban.

Pillantsunk bele a tábor életébe mi is:

Kövesse facebook oldalunkat is!