magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. június 5., 17:44

Szupercella söpört végig a Kis-Kárpátokon – VIDEÓVAL

Szupercella söpört végig az Erdőhát és a Kis-Kárpátok térségén szombat este – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

szupercella
Szenice felett az ég
Fotó: zahori.sk

Szupercella akkor alakul ki, amikor egy zivatarfelhő több légköri tényező okán ún. forgó feláramlással rendelkezik. A forgás oka leginkább a szélnyírás (a szél erejének és irányának a magassággal történő változása). Fontos szerepe van az örvényességnek, és a zivatarok megszületéséhez alapvetően szükséges cape-nek is. A cape a feláramlások erősségének J/kg-ban mért, nem hivatalos "mértékegysége". Maga a feláramlás lehet a nappali besugárzás hatására talaj alapú, de egy légköri front is okozhatja, vagy rásegíthet a talaj alapú konvekcióra. A frontok közül elsősorban a hidegfrontok (vagy azok előterének légköri sajátosságai) adnak kellő emelést triggert a szupercellák kialakulásához – írja a Wikipédia.

A meteorológiai intézet megjegyzi, az erős vihar Dél-Morvaország felől érkezett, nagyon látványos és fotogén volt, ugyanakkor nagy, akár 6 centiméter átmérőjű jégdarabok is hullottak, így komoly károkat okozott. A károkat Jókút és Morvaszentjános környékén a szél is fokozta. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.